Care este cea mai veche limbă aflată încă în circulație: unde se vorbește

Gabriel Peneș 02.06.2023, 13:47
Care este cea mai veche limbă aflată încă în circulație: unde se vorbește

Limbajul vorbit, spre deosebire de cel scris, nu lasă urme concrete ale existenței sale, de aceea este și foarte greu de datat. De asemenea, limbajul este un flux constant, cu cuvinte și înțelesuri ce se transformă și se modifică aproape cu fiecare generație. Cu toate acestea, există câteva limbi care se vorbesc și astăzi cu o vechime impresionantă, ce ne duce spre timpurile preistorice.

Care este cea mai veche limbă aflată încă în circulație

Apariția limbajului articulat a însemnat unul dintre marile salturi ale dezvoltării umane. Dar forma orală a acestuia nu a lăsat urme în istorie – vezi cazul controversat al limbii vorbite de daci – spre deosebire de cea scrisă, pentru că tehnologia necesară captării vocii umane nu exista pe atunci.

Cu toate acestea, există câteva limbi din originare din vremuri străvechi ce sunt vorbite chiar și astăzi. Specialiștii încă s-au decis care este cea mai veche dintre ele, dar există indicii pentru a o nominaliza. Dar iată lista celor mai vechi limbi pe care oamenii le folosesc și azi.

Ebraica

Ebraica este limba sacră a scripturilor evreiești, cu o vechime de peste 3.000 de ani, iar primele forme de limbaj consemnate în texte apar în jurul anului 1.200 î.Hr. A fost folosită inițial se învățați, dar, în cele din urmă, a devenit limba de zi cu zi a vechilor israeliți, scrie iflscience.com.

În jurul anului 400 î.Hr., ebraica a încetat să mai fie o limbă vorbită în mod uzual și aproape devenise o limbă moartă. Dar ridicarea sionismului în era modernă a asigurat renașterea acestei limbi care, la ora actuală, este folosită de aproximativ 9 milioane de oameni, cei mai mulți fiind, firește, in Israel, fiind limba oficială a statului.

Ebraica modernă este diferită de versiunea ei biblică, limbajul schimbându-se pe parcursul a mii de ani, deși încă mai pot fi găsite legături directe între cele două.

Care este cea mai veche limba aflata incă in circulatie unde se vorbeste
Euskera, limba vorbită de locuitorii Țării Bascilor, regiunea de la granița Spaniei cu Franța, este considerată cea mai veche limbă încă vorbită din Europa și ar putea fi cea mai veche chiar și din lume

Unde se vorbește

Există și alte limbi ce concurează la titlul neoficial de cea mai veche limbă din lume încă folosită și astăzi.

Sanscrita

Considerată „limba zeilor”, sanscrita a fost limba antică a Indiei, fiind o limbă indo-europeană, influențele sale asupra multor limbi din Europa – engleza, franceza, portugheza, spaniola și rusa, fiind enormă,. Este o altă limbă cu conexiuni religioase, ce a servit ca limbă nativă pentru Vede, cărțile sfinte ale hinduismului, la fel ca și pentru texte istorice din budism și jainism.

Textele hinduse au fost scrise în jurul anului 1.200 î.Hr, însemnând că vechimea istorică a acestei limbi este de peste 3.000 de ani. Este vorbită și astăzi, în mod fluent, în India, dar se estimează că numărul vorbitorilor este de mai puțin de 200.000 de oameni. Este folosită mai ales în ceremondiile religioase ale hindușilor.

Tamil

Este o limbă încă utilizată în sudul Asiei de aproape 80 de milioane de persoane, ceea ce e un fapt impresionant, ținând cont că prima scriere literară tamilă este consemnată abia în jurul anilor 300 î. Hr. Totuși, se crede că originea sa este mult mai veche, undeva în jurul anului 2.500 î. Hr, ceea ce-i conferă o vechime totală de peste 4.500 de ani. Este folosită mai ales în Sri Lanka și în statele din sudul Indiei.

Greaca

Într-o formă sau alta, greaca este folosită cel puțin din jurul anilor 1.300 î.Hr. Varianta sa clasică este foarte diferită de cea vorbită azi în Grecia, dar majoritatea vorbitorilor fuenți ai acestei limbi sunt în măsură să înțeleagă greaca veche vorbită în trecutul antic. Totuși, forme precum dialectul din Attica, una dintre cele mai vechi forme ale limbii grecești, vorbită și de Socrate – este mult prea diferită de greaca modernă pentru a fi înțeleasă pe deplin chiar de către grecii actuali.

Araba

Araba a jucat un rol proeminent în istoria lumii. Primele forme de arabă sunt datate prin secolul 8 î. Hr, dar limba a devenit mult mai semnificativă pe parcursul secolelor, mai ales între secolele 3-6 d.Hr. A apărut în nord-vestul Peninsulei Arabice, fiind o componentă a limbilor semitice, care mai includ ebraica și aramaica. Se estimează că aproximativ 371 de milioane de persoane au araba ca limbă nativă, la ora actuală. Încă și mai mulți o folosesc ca pe o a doua limbă, arătând importanța sa pentru Islam.

Chineza

Nu există o singură limbă chinezească, deși majoritatea populației Chinei de azi folosesc o formă modernă standardizată, numită mandarină. Există, însă, o colecție întreagă de dialecte regionale ce sunt încă larg răspândite, precum cantoneza, hunaneza, dialectul Min, Wu, Gan și Kejia. Originea tuturor poate fi, însă, urmărită până în China străveche.

Unele dintre cele mai vechi inscripții ce au fost găsite au fost făcute pe carapacea unei broaște țestoase, datând cel puțin din anul 1123 î. Hr., ceea ce sugerează că limbajul scris chinezesc există de cel puțin 3.000 de ani. Peste 1,3 miliarde de oameni vorbesc la ora actuală limba chineză, chiar dacă majoritatea o fac în mandarină.

Euskera

Este considerată de mulți experți drept cea mai veche limbă încă vorbită în Vestul Europei, fiind numele nativ al limbii basce. Aproximativ 700.000 de oameni încă o folosesc, mai ales în Țara Bascilor (Spania) și în anumite comunități autonome din munții Pirinei, la granița dintre Franța și Spania.

Originile limbii basce datează încă din neolitic, acum 8-10.000 de ani, însă există dovezi că ar putea fi chiar mai vechi. Cei mai renumiți lingviști și istorici cred că acesată limbă poate fi direct descendentul limbii vorbite de locuitorii peșterilor din Altamira, Ekain sau Lascaux.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....