VIDEO

Povestea fascinantă a Bibliei care se vinde cu 50 de milioane de dolari

Gabriel Peneș 21.02.2023, 13:39
Povestea fascinantă a Bibliei care se vinde cu 50 de milioane de dolari

Povestea fascinantă a Bibliei care se vinde cu 50 de milioane de dolari. Cărțile au un destin al lor, cu atât mai mult când vorbim de așa0numitele „cărți sfinte” ale uneia dintre cele trei mari religii monoteiste: creștinismul, iudaismul și islamul. Codex Sassoon, ce are o vechime de peste un mileniu, iar odiseea sa este demnă de un film din seria Indiana Jones, va fi scos la licitație în luna mai, putând să devină cel mai scump manuscris vândut vreodată.

Povestea fascinantă a Bibliei care se vinde cu 50 de milioane de dolari

Cea mai veche și mai cuprinzătoare Biblie ebraică (Tanah), veche de peste 1.000 de ani, va fi scoasă la licitație în luna mai pentru un preț astronomic de până la 50 de milioane de dolari, a anunțat miercuri casa Sotheby’s, scrie iflscience.com.

Codexul Sassoon, numit după cel mai faimos proprietar al său, David Solomon Sassoon (decedat în 1942), datează din anul 900 d.Hr. și este „cea mai cuprinzătoare Biblie ebraică (…) estimată să ajungă la o sumă cuprinsă între 30 și 50 de milioane de dolari, printre cele mai scumpe manuscrise vândute vreodată”, a declarat pentru AFP Richard Austin, șeful departamentului de cărți vechi și manuscrise de la Sotheby’s.

Dacă va fi cumpărată în schimbul unei sume cel puțin apropiată de cea maximă estimată, atunci Codex Sassoon va deveni cel mai valoros text tipărit sau cel mai valoros document istoric vândut vreodată la o licitaţie.

Investitorul miliardar Kenneth Griffin a stabilit recordul în acest domeniu în 2021, când a plătit 43,2 milioane de dolari la un eveniment al aceleiaşi case de licitații, pentru a achiziţiona o copie princeps a Constituţiei Statelor Unite ale Americii.

Povestea fascinantă a Bibliei care se vinde cu 50 de milioane de dolari
Datând de peste o mie de ani, Codex Sassoon este cea mai veche biblie ebraică din lume și ar putea deveni cel mai scump manuscris istoric vândut vreodată

Ce este Codex Sassoon

Acest Codex Sassoon, aflat într-o stare de conservare excepțională și din care lipsesc doar câteva pagini, face legătura între 24 de cărți ale Tanakhului /Bibliei ebraice, preluate din celebrele manuscrise de la Marea Moartă care datează din secolul al III-lea î.Hr.

Biblia, care este mai cuprinzătoare decât codexul de la Alep, a fost autentificată prin testele carbon 14, „confirmată de cercetări paleografice și codicologice (…) și a supraviețuit mai mult de un mileniu în mâinile unor colecționari publici și privați”, a declarat pentru AFP Sharon Liberman Mintz, specialist în texte evreiești la Sotheby’s.

Această culegere de texte scrisă în ebraică – limba originală a Vechiului Testament, care conține și pasaje în greacă și aramaică – „a aparținut unor colecționari importanți în secolul al XX-lea; este evident că este posibil ca ea să ajungă la o instituție pentru a fi studiată din nou, inclusiv în străinătate” și „indiferent de convingerile religioase”, a adăugat expertul.

Istoria acestei Biblii ebraice poate fi subiectul unui film cu Indiana Jones. Dovezile arată că ea a fost vândută la începutul secolului al XI-lea de Khalaf ben Abraham lui Isaac ben Ezekiel al-Attar.

În secolul al XIII-lea ea se regăsea în sinagoga din Makisin, din Siria de azi, dar orașul a fost devastat, cel mai probabil, de o invazie mongolă, iar codexul i-a fost încredințat spre păstrare lui Salama bin Abi al-Fakh, cu promisiunea că va fi returnată după reconstrucția sinagogii, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Destinul cărții este cețos în următoarele șase secole, dar Codexul a reapărut în 1929, când a fost găsit și achiziționat de David Solomon Sassoon, care aduna cea mai mare colecție de artefacte evreiești din lume. Actualul proprietar este Jacqui Safra, un membru proeminent al unei familii de bancheri de origine braziliano-siriano-libanezo-evreiască.

Vânzarea va avea loc pe 16 mai, în timpul sezonului clasic de primăvară al licitațiilor de artă contemporană, modernă și impresionistă.

Sursa foto: sothebys.com

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....