Care este cea mai nefericită țară din lume. România stă bine în clasament

Ana Anitoiu 19.03.2021, 17:18
Care este cea mai nefericită țară din lume. România stă bine în clasament

Un studiu a dezvăluit care este cea mai nefericită țară din lume. România stă bine în clasament, în ciuda izbucnirii pandemiei de coronavirus și a faptului că multe persoane au avut de suferit din cauza COVID-19 și a restricțiilor ce au fost impuse pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.

Care este cea mai nefericită țară din lume

Cea mai nefericită țară din lume a fost desemnată prin intermediul unui studiu finanțat de Organizația Națiunilor Unite (ONU), numit ”Raportul Mondal al Fericii”, ce este publicat începând din 2012. Pentru acesta, specialiștii utilizează sondaje Gallup în care oamenii sunt întrebaţi cât de fericiți sunt. Răspunsurile lor sunt încrucişate apoi cu PIB-ul şi indici ai solidarităţii, libertăţii individuale şi corupţiei, după care se stabilește un scor de până la zece.

Astfel, a rezultat un clasament ”al fericirii” ce include 150 de țări. Acesta arată că cea mai nefericită țară din lume este Afganistan, cu un scor de 2,52. Ceva mai multă fericire ar exista – în ordine, de jos în sus în clasament, în: Zimbabwe, Rwanda, Botswana şi Lesotho. Același top arată că India se situează pe locul 139.

Care este cea mai nefericita tara din lume. Romania sta bine in clasament
O tanara nefericita

Care este cea mai fericită țară din lume

La capătul opus al clasamentului se află Finlanda, care a primit, astfel, pentru al patrulea an la rând, titlul de ”cea mai fericită țară din lume”. Acest stat a întrecut în top Danemarca, Elveţia şi Islanda. De altfel, Europa domină puternic ”topul 10”, în care sunt incluse Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg şi Austria. Din afara Europei, în acest top figurează doar Noua Zeelandă, pe locul al nouălea.

Germania se clasează pe locul 13, Canada pe 14, Regatul Unit pe 17, Statele Unite pe 19, Belgia pe locul 20, Franţa pe 21, Spania şi Italia pe locurile 27 şi, respectiv, 28; Brazilia pe locul 35, Japonia 56, Rusia 77, iar China pe locul 84.

Pe ce loc se află România

În acest clasament, România nu stă rău, dar mai are până să ajungă la nivelul celei mai fericite țări din lume. Țara noastră s-a situat pe locul 46, între Kazahstan şi Kuwait. Aceasta cu toate că în Finlanda locuitorii se confruntă cu ierni lungi și deși oamenii sunt considerați în general prea puţin expansivi, ba chiar solitari.

Totuși, în ciuda acestor lucruri, Finlanda beneficiază de un nivel de trai foarte înalt. Această țară are servicii publice performante, dar și o vastă natură cu păduri şi lacuri. În plus, aceasta stă foarte bine în ceea ce privește solidaritatea și lupta împotriva sărăciei şi inegalităţilor.

Rezultate surprinzătoare asupra ”nivelului fericirii”, după izbucnirea pandemiei

Același studiu a arătat că, prin compararea datelor din 2020 cu cele din anii anteriori, a fost constatată o ”frecvenţă a unor emoţii negative semnificativ mai mare” în doar aproximativ o treime din ţări. De aici rezultă că pandemia de coronavirus nu a avut un efect devastator asupra nivelului de fericire al oamenilor, în general.

”În 22 de ţări acest indicator a evoluat pozitiv, iar în mod surprinzător nu a existat, în medie, un declin al stării de bine în evaluarea pe o fac oamenii propriilor vieţi. O posibilă explicaţie este faptul că oamenii văd covid-19 ca pe o ameninţare comună şi exterioară, care dăunează întregii lumi şi care a antrenat un mai mare simţ al solidarităţii şi empatiei”, a declarat unul dintre autori, John Helliwell.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...