EXCLUSIV

Când va scăpa Capitala de tubulaturile interioare de deșeuri la bloc? La peste 30 de grade mirosul este insuportabil, sistemul nu are nici aviz de la DSP

Gabriela del Pupo 21.07.2022, 16:25
Când va scăpa Capitala de tubulaturile interioare de deșeuri la bloc? La peste 30 de grade mirosul este insuportabil, sistemul nu are nici aviz de la DSP

Odată cu vara au venit și problemele celor care stau în bocuri cu ghene pe bază de tubulatură interioară la nivel de scară. Pe lângă faptul că nu au apă caldă bucureștenii, trebuie să îndure și un sistem de colectare a deșeurilor care este total insalubru. Astfel de instalații nu sunt aprobate nici măcar de Direcția de Sănătate Publică (DSP), dar în mai multe sectoare din Capitală nu s-a făcut nimic pentru eliminarea lor. Impact.ro a stat de vorbă cu un reprezentant al decidenților și cu președintele Ecocivica pentru a afla în ce stadiu se află un eventual proiect de implementare a colectării selective în București.

„Ne luptăm să începem un program pilot măcar la case pentru colectare selectivă”

Din păcate deși industria de reciclatori din România importă mai mult de jumătate din materia primă, iar amenzile plătite pentru lipsa unui sistem de colectare performant sunt usturătoare, nu se face mare lucru la nivelul îmbunătățirii sistemului de colectare. Viceprimarul Sectorului 3 spune că primăriile din Capitală s-au organizat într-o asociație pentru a găsi soluții.

„La nivel de București se formează o asociație de dezvoltare intercomunitară care ar trebui să aducă aceste soluții valabile pentru toate sectoarele și nu ar mai trebui ca fiecare sector să facă programe pilot. Din păcate ei sunt la primii pași acum. Vă spun sincer nu cred că o să rezolve nimeni într-un an. Noi de un an și jumătate de când am venit în primărie ne luptăm să începem un program pilot măcar la case pentru colectare selectivă. La blocurile noi nu se mai construiește acea tubulatură internă. Gunoi 0 nu există, este doar o reclamă pentru a ascunde problemele interne.

Noi nici măcar nu îi incurajăm, îi descurajăm pentru că el vede că iei cu aceeași mașină. Totuși contează, chiar dacă le pun în aceeași mașină în stația de sortare. Fiecare primărie din țară are obligația ca până în 2022 să colecteze pe două facțiuni etc. Nu mai putem continua așa.Dacă 10 blocuri au putut nu pot să nu poată și alte 100.” spune, Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3.

Acesta a mai precizat că de curând a primit atribuții în ceea ce privește stația de sortare, iar un sistem de colectare separată ar însemna bani la bugetul local, sume care ar putea fi folosite pentru investiții de care să beneficieze locatarii apartamentelor care reciclează.

Nu se prelungeste starea de alerta din Sectorul 1

„Blocurile cu ghenă interioară nu sunt autorizate de Direcția de Sănătate Publică”

Dan Trifu, președintele Ecocivica spune că deși este o prioritate la nivel european, deși amenzile sunt o cheltuială substanțială la nivel de primării, există o reticență anormală în ceea ce privește implementarea unor programe de colectare selectivă și formarea unei legături cu firmele care se ocupă de reciclare.

„Nu știu de ce nu se dorește colectarea separată. Blocurile cu ghenă interioară nu sunt autorizate de Direcția de Sănătate Publică. Este foarte simplu pentru autoritatea locală să spună, oameni buni vă amenajăm ghena jos, aceasta se igienizează, se închide. Fiecare primărie de sector poate să facă asta. România nu reciclează nici 10% în mare, Ministerul Mediului se cam abține să spună dar cred că plătim amenzi undeva la 100 de milioane de euro, ceva de genul acesta. Eu nu mai înțeleg nimic din logica acestor oameni.

Primăriile trebuie să vorbească cu depozitarii, dacă pot depozita separat, să vină recicaltorii să le ridice, extrem de simplu. Ce o fi atât de greu de făcut, mai ales că sunt atâția bani europeni, nu am înțeles. Toată lumea se plânge de gândaci, de șobolani, de tot felul de rozătoare. Cu banii pe care i-am încasa poate să vină și primăria să zică: renovăm blocul la interior. „

„Îngropi peste 4 miliarde de deșeuri reciclabile în gropile de gunoi și mai fac și efort valutar ca să import 60% din materia primă a reciclatorilor”

Un plan integrat ar trebui să includă și o comunicare eficientă cu acele companii care lucrează cu materiale reciclabile pentru industria auto sau produse de igienă. Din păcate astfel de companii românești importă mare parte din materia primă din străinătate, adică din țările care au implementat eficient colectarea selectivă.

„Am ajuns să importăm deșeuri din străinătate pentru că reciclatorii din România nu au materie primă, pe de altă parte gradul de poluare ajunge să aglomereze spațiile de depozitare cu plastic sau alte materiale care nu se degradează în timp.

Asta e problema, pe de o parte plătim amenzi, către Uniunea Europeană, îngropi peste 4 miliarde de deșeuri reciclabile în gropile de gunoi și mai fac și efort valutar ca să import 60% din materia primă a reciclatorilor. E ca la nebuni, nu îi mai înțeleg pe oamenii aceștia. Din toate legile pe care le-am dat nimic nu se aplică, uitați-vă la pungile de plastic, tacâmuri de plastic, în continuare se pun în circulație.” mai spune specialistul.

Chiar și pungile de colectare a deșeurilor din comerț nu pot fi reciclate pentru că se degradează foarte tare până ajung la stația de sortare, o soluție ar fi utilizarea unor materiale mai groase pentru depozitarea resturilor menajere, a mai spus Dan Trifu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...