Ministerul Mediului propune reciclarea PET-urilor, după modelul din comunism! Câți lei primiți dacă returnați sticla din care ați băut apă sau suc

Andrei Cezar 20.11.2020, 19:11

România va reveni la metoda de reciclare a sticlelor de dinainte de 1989. Pentru a lupta contra poluării, Ministerul Mediului propune un proiect de hotărâre de guvern prin care ambalajele băuturilor, fie că vorbim de apă, sucuri sau bere, vor putea fi reciclate direct în magazine.

Ministerul Mediului propune reciclarea PET-urilor

Pentru fiecare recipient cumpărat românii vor trebui să plătească 50 de bani, sumă pe care și-o vor putea recupera ulterior în centrele de reciclare amenajate tot în magazine. Această metodă este deja prezentă în mai multe țări europene. Proiectul de hotărâre de guvern a fost lansat în dezbatere publică și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, urmând ca în termen de una an să fie pus în aplicare. Reporterii Impact.ro au stat de vorbă cu unul dintre cei mai mari reciclatori din Europa, Constantin Damov, și au aflat de la el cum ar trebui implementat acest sistem pentru a fi sustenabil la noi în țară. 

”Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deșeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi” 

Odată cu implementarea acestui sistem, autoritățile promit să ”împuște” doi iepuri dintr-o lovitură: rezolvarea problemei deșeurilor din țara noastră și susținerea companiilor reciclatoare care în momentul de față sunt nevoite să importe deșeuri din alte țări.

”Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deșeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este și motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel național. Prin sistemul garanție-returnare ne vom transforma din țara depozitării în cea a reciclării pentru că vom reuși să colectăm și să procesăm din primii ani de funcționare până la 90% din deșeurile reciclabile”, a transmis ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Sistemul este asemănător cu cel al coșului de cumpărături de la supermarket, spune demnitarul: ”îl deblocăm cu 50 de bani, sumă pe care o recuperăm imediat după ce am terminat cumpărăturile”. Astfel, românii vor putea merge la magazine cu ambalajele goale pentru a le returna, iar în schimbul lor vor primi suma plătită inițial în plus pentru fiecare sticlă. Vorbim aici de 50 de bani pentru fiecare recipient.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Măsura este privită cu ochi buni de reciclatori. Constantin Damov este administratorul celei mai mari companii de reciclare din România și una dintre cele mai importante din Europa. El a declarat pentru Impact.ro că discuții pe această temă sunt purtate de ani de zile, iar sistemul ar fi trebuit implementat mult mai devreme, având în vedere că se adresează ”deșeurilor care produc cel mai mare impact în poluarea mediului”.

”Este o idee de a prelua o bună practică ce există deja cu rezultate confirmate. Acest sistem asigură o colectare de peste 90%, indiferent în ce țară a fost el aplicat.

Am făcut un sondaj de opinie (n.r. privind disponibilitatea românului de a recicla prin acest sistem), relizat de ISOP, și am aflat că acceptabilitatea în România este de 96% la nivelul întregii populații. Românii își aduc aminte de timpul când își predau sticla înapoi și își recuperau garanția”, a precizat Constantin Damov, președinte al Green Group și al Coaliției pentru Economie Circulară.

În contextul în care mulți români percep suma de 50 de bani pe sticlă drept taxă, antreprenorul spune că această convingere este una greșită: ”Taxa este ceva care se aplică pentru a putea fi creat un buget pentru cheltuieli și nu se returnează. Aici este vorba de o garanție care se returnează și trebuie să aibă o valoarea convingătoare.”

”Dacă facem un calcul, 100 de PET-uri înseamnă 50 de lei. Nu este o sumă foarte mică și nu este nici o sumă impozabilă.”

”Ele, de fapt, sunt strânse în valoarea care este dată ambalajului, o valoarea artificială și este ca o mică amendă. Deci, dacă cineva vrea să facă mizerie, plătește 50 de bani pentru fiecare sticlă. Este, evident, o sumă mult mai mare decât valoarea ambalajului.”, a mai precizat Constantin Damov.

În țara noastră se strâng aproximativ 200.000 de tone de PET-uri, iar reciclatorii importă din afara granițelor 60% din totalul cantității reciclate la noi.

”Practic devine o operațiune între consumator și producător. Sistemul de colectare este al producătorului. Eu nu cumpăr o apă minerală pentru că vreau să devin proprietarul unui PET, eu vreau să consum apa minerală, iar PET-ul rămâne în continuare proprietatea producătorului, iar el se asigură că acel material rămâne în continuare la el.”, a mai declarat președintele Green Group.

Constantin Damov, presedintele Green Group si al Coalitiei pentru Economie Circulara
Constantin Damov, presedintele Green Group si al Coalitiei pentru Economie Circulara

Românii au părerile împărțite când vine vorba despre reciclarea PET-urilor

”Măsura este bună pentru că ar mai dispărea mizeria, dar pentru a nu pune oamenii pe drumuri, în cazul în care magazinele sunt închise, ar fi bine să se facă centre de colectare.”, a precizat unul dintre cumpărători dintr-o parcare a unui supermarket.

”După 40 de ani de muncă am 1.300 de lei pensie. Dacă mai plătesc și pentru sticle, s-a terminat povestea. Nu e o măsură bună, îmi pare rău.”, a declarat alt bărbat.

”Da, domnule, să plătim. Ce trebuie să mai plătim? Aerul pe care îl respirăm? Din punctul meu de vedere este o măsură proastă, la fel ca toate cele din ultima perioadă. Credeți că dacă ei îmi iau 50 de bani pe sticlă și o arunc tot unde vreau, este o rezolvare?”, întreabă ironic un alt cumpărător.

În procesul de colectare vor fi incluse, fără excepție, toate magazinele din România, care vor putea opta pentru două sisteme de colectare: unul manual și altul automatizat. Conform sistemului definit prin proiectul de HG, cantitățile de deșeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca mai apoi să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, mai exact printr-o organizație non-profit.

Baxuri de sticle cu apa
Baxuri de sticle cu apa
Urmăriți Impact.ro și pe