Când se unge cozonacul cu ou. Trucul pe care îl aplică cei mai iscusiți cofetari pentru o crustă lucioasă

Cazacu Alexandru, Iancu Andreea 28.02.2023, 08:44
Când se unge cozonacul cu ou. Trucul pe care îl aplică cei mai iscusiți cofetari pentru o crustă lucioasă

Cozonacul este un desert tradițional specific bucătăriei românești, însă se prepară și în alte țări din Europa Centrală și de Est. Acesta este făcut din aluat dospit, îmbogățit cu zahăr, lapte, unt, ouă și diferite umpluturi. Acest minunat desert este nelipsit de pe mesele de sărbătoare ale românilor, însă unele gospodine nu știu când se unge cozonacul cu ou. Iată câteva trucuri și sfaturi utile la pentru un cozonac pufos și delicios.

Când se unge cozonacul cu ou. Sfaturi utile pentru cel mai bun cozonac

La români, cozonacul este adesea asociat cu sărbătorile religioase, cum ar fi Paștele sau Crăciunul. În mod tradițional, gospodinele din România îl coc acasă cu aceste ocazii speciale. Cozonacul poate fi preparat în mai multe moduri, cu diverse arome și umpluturi (ciocolată, nuci, stafide sau alte fructe uscate).

Pregătirea cozonacului poate fi destul de elaborată și necesită timp și răbdare, deoarece aluatul trebuie să fie dospit în mod corespunzător pentru a obține o textură pufoasă și moale. În plus, un alt aspect important este modul în care cozonacul este copt. Acesta trebuie copt astfel încât să nu se usuce prea mult sau să se ardă la suprafață.

Citește și Temperatura la care se coace cozonacul ca să nu se ardă. Trucul pe care trebuie să îl aplici mereu

Când se unge cozonacul cu ou

În mod tradițional, cozonacul se unge cu ou înainte de a fi introdus în cuptor, pentru a obține o crustă frumoasă și lucioasă. De obicei, gospodinele folosesc ouă bătute cu lapte. Acest amestec se aplică cu o pensulă pe cozonac, având grijă să acopere întreaga suprafață a cozonacului.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Este important să nu se exagereze cu cantitatea de ou folosită pentru a unge cozonacul, pentru că acest lucru poate duce la o crustă prea groasă și tare. De asemenea, pentru ca suprafața să nu se ardă, este recomandată acoperirea cozonacului cu o folie de aluminiu sau hârtie de copt în timpul coacerii.

Citește și Ce cod trebuie să apară pe pachetul de făină ca să faci cei mai pufoși cozonaci. Multe gospodine fac alegerea greșită

Acum că ați aflat când se unge cozonacul cu ou, iată și câteva trucuri și sfaturi care să vă ajute la prepararea cozonacului.

Sfaturi și trucuri utile la prepararea cozonacilor

Utilizați ingrediente doar ingrediente proaspete și de calitate. Nu doar o făină bună este importantă la prepararea cozonacului. Pentru un preparat ca la carte trebuie să folosim drojdie proaspătă, unt de calitate, lapte și ouă proaspete.

Pentru a obține un cozonac moale și pufos, trebuie să urmați rețeta cu atenție și să amestecați ingredientele în ordinea corectă. Lăsați aluatul să se odihnească suficient de mult, astfel încât să crească frumos.

Vezi și Rețeta de cozonac a lui chef Adi Hădean. E în familia lui de 100 de ani

În locul în care lăsăm aluatul pentru cozonac la dospit, temperatura trebuie să fie cel puțin 22 – 23 de grade Celsius. Pentru a da un gust delicios și proaspăt cozonacului, puteți adăuga în aluat coajă rasă de lămâie sau de portocală.

Când se unge cozonacul
Când se unge cozonacul cu ou

La prepararea cozonacului nu se folosesc ingrediente reci, abia scoase din frigider. Toate ingredientele folosite trebuie să fie la temperatura camerei. Înainte de a introduce cozonacii în cuptor, preîncălziți-l la temperatura indicată în rețetă. Astfel cozonacii se vor coace uniform și vor avea o crustă frumoasă.

Spre sfârșitul coacerii este recomandat să verificați cozonacul pentru a vă asigura că nu se arde. Dacă vedeți că începe să se ardă prea mult deasupra, puteți să îl acoperiți cu hârtie de copt. După ce a fost scos din cuptor, cozonacul trebuie lăsat să se odihnească timp de 10 – 15 minute înainte de a-l tăia. Asta permite cozonacului să se stabilizeze și să-și îmbunătățească textura.

Gospodinele pricepute spun că este bine să eviți să deschizi ușa cuptorului atunci când coci cozonacii, pentru că temperatura din interior va scădea, iar textura aluatului va fi afectată. În cuptor, sub tava de cozonac se mai poate așeza și o tavă cu apă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...