În perioada sărbătorilor, cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor. Așadar, gospodinele se întrec în cele mai gustoase și savuroase preparate. În acest articol, venim cu cea mai uşoară reţetă de cozonac fără frământare, care este accesibilă oricui și nu necesită prea multe tehnici complicate. Atenție, însă, la o greșeală pe care multe gospodine o fac, fapt ce le şi împiedică să obţină un cozonac fix ca la cofetărie.
Nu există masă de sărbători fără cozonac la desert. Gustos, savuros și pe placul tutoror, acesta nu are cum să lipsească de la zilele festive. Așadar, venim în ajutorul tăucu o reţetă de cozonac fără frământare, simplă, pe care o poate face oricine. Se poate umple cu nucă, rahat, mac, stafide, fructe confiate sau brânză dulce.
Ingrediente aluat reţetă de cozonac fără frământare
Ingrediente umplutură
Pentru început, se cerne făina de cel puţin trei ori, după care se adaugă sarea şi se amestecă uşor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Separat, untul se topeşte bain-marie, apoi se dă deoparte și se lasă la răcit. Laptele se încălzeşte şi el şi se amestecă cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâieși se amestecă până se topește tot zahărul.
Peste drojdie se pun aproximativ 100 ml lapte, în care se dizolvă o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Se amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și se lasă la crescut. În acest timp, se separă gălbenușurile de albușuri şi se amestecă cu cele 5 linguri de ulei.
Peste făină se pune drojdia maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, și apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit. Aluatul nu se frământă, ci doar se amestecă bine, preț de câteva minute, pentru ca acesta să fie omogen, ușor elastic.
Atenție, pentru ca preparatul să iasă fix ca cel de la cofetărie, aluatul nu trebuie lăsat la crescut, până când acesta nu este uns cu puţin ulei deasupra. În timp ce acesta stă la dospit, se pregătește umplutura.
Se bat albușurile spumă cu puţină sare, după care se adaugă câte puțin zahărul, până se obține o bezea fermă și lucioasă. Aceasta se amestecă apoi cu nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.
Citește și: Reţeta veche de cozonac moldovenesc. Ingredientul secret pus de moldovence ca să iasă şi mai pufos
După ce aluatul a crescut, se împarte în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor. Umplutura de nucă se întinde pe întreaga suprafață a foii de aluat, şi se rulează ușor.
Cozonacii se lasă la crecut circa 10-15 minute, după care se pun la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.