Temperatura la care se coace cozonacul ca să nu se ardă. Trucul pe care trebuie să îl aplici mereu

Cazacu Alexandru 23.12.2022, 13:47
Temperatura la care se coace cozonacul ca să nu se ardă. Trucul pe care trebuie să îl aplici mereu

La români, sărbătorile de iarnă nu sunt sărbători dacă de pe mese lipsește deliciosul cozonac. Multora dintre noi, mirosul îmbietor al cozonacului ne aduce aminte de copilărie și de zilele petrecute la bunici de Crăciun. Dacă și tu vrei să prepari acest minunat desert, în continuare vei afla care este temperatura la care se coace cozonacul, dar și alte trucuri utile pentru un preparat ca la carte.

Trucuri și sfaturi utile pentru un cozonac perfect

Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun. Unele persoanele aleg să își achiziționeze cozonacii din comerț, însă aceștia nu se compară cu cei proaspeți făcuți acasă. Așa că, dacă vrei să economisești bani și să te bucuri de gustul incredibil al cozonacului de casă, indicat este să înveți să-l faci chiar tu.

Specialiștii în arta culinară susțin că un cozonac „ca la carte” trebuie să fie pufos, frumos rumenit și extrem de gustos. Pentru a reuși să prepari un astfel de cozonac trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, printre care și temperatura corectă la care se coace cozonacul.

La ce temperatură se coace cozonacul

Pentru gospodinele iscusite frământatul unui aluat de cozonac perfect este floare la ureche, însă nu toată lumea se pricepe la gătit, așa că mulți preferă să îl cumpere. Însă, după cum spuneam, cozonacul făcut de tine va fi mult mai delicios și mai pufos, dacă știi câteva secrete.

De exemplu, în primele 20 – 25 de minute de coacere, ușa cuptorului nu trebuie deschisă. Dacă temperatura este foarte ridicată, cozonacul va prinde o crustă la suprafață și nu va mai crește.

În ceea ce privește temperatura la care se coace cozonacul, acesta se coace la foc mic, altfel riscăm să se ardă la suprafață și să rămână crud înăuntru. Dacă aveți un cuptor electric, trebuie mai întâi să-l preîncălziți la 180 de grade Celsius, apoi să așteptați câteva minute înainte de a băga tava cu cozonac. După introducerea cozonacului în cuptor, temperatura trebuie redusă la 175 de grade.

Temperatura la care se coace cozonacul în cuptoarele pe gaz

Ei bine, situația se schimbă atunci când vine vorba despre cozonacii copți în cuptorul pe gaz. Potrivit experților în arta culinară, sub tăvile de cozonac trebuie să așezăm o tavă cu apă. De ce să facem acest lucru? Se pare că astfel cozonacii nu se vor arde în partea de jos. La aragazele clasice, pe gaz, cozonacii trebuie copți la foc mic.

În ceea ce privește durata de coacere, ținând cont de cele explicate mai sus, cozonacii sunt gata în aproximativ 50 de minute. Cu toate acestea, timpul de gătire poate fi diferit de la un cuptor la altul, așa că este bine să-i verificăm spre finalul coacerii.

Temperatura la care se coace cozonacul
Temperatura la care se coace cozonacul

Sfaturi utile pentru un cozonac perfect

Pentru cei care nu știu deja asta, la frământarea aluatului toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. De asemenea, în bucătărie trebuie să fie cald atunci când frământăm. În caz că ingredientele sunt abia scoase din frigider, aluatul nu va crește corespunzător.

Când încălzești laptele pentru maia ai grijă să nu fie prea fierbinte. Drojdia își va pierde din proprietăți dacă este opărită. Tot cu privire la lapte, ai grijă ca acesta să fie proaspăt și gras, deoarece grăsimea va ajuta drojdia să dospească.

Ouăle de gâscă sau de rață sunt prea dense, așa că folosește doar ouă de găină la cozonac. Înainte de a le adăuga în aluat, bate ouăle cu un praf de sare, pentru că sarea va spori culoarea gălbenușului.

Făina trebuie să fie de calitate și cernută. În aluat, făina se adaugă treptat, frământând aluatul bine de fiecare dată, până când o încorporăm pe toată, iar aluatul devine moale și elastic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...