Când se pun castraveții și gogoșarii la murat. Trucul ca să reziste cât mai mult timp peste iarnă

Ioana Bucur 27.07.2022, 16:13
Când se pun castraveții și gogoșarii la murat. Trucul ca să reziste cât mai mult timp peste iarnă

Când se pun castraveții și gogoșarii la murat? Pe măsură ce lunile de vară ajung la final, iar de pe tarabele din piață încep să dispară, ușor, ușor, produsele cu care ne-am răsfățat papilele gustative în sezonul cald al anului, gospodinele din toate colțurile țării încep să își facă stocuri pentru pregătirea borcanelor cu murături ce ar trebui să umple rafturile din cămară.

Când se pun castraveții și gogoșarii la murat

Există locuință de români în care să nu găsești măcar un borcan cu murături, fie că este cumpărat din magazin, primit de la familie sau asamblat chiar de gospodina casei? Dacă vrei să începi să faci și tu murături, trebuie să știi că nu îți trebuie decât puțin timp și o doză de curaj. Nu este deloc complicat, iar efortul va fi răsplăit din plin de rezultate.

Dacă te întrebi când se pun castraveții sau gogoșarii la murat, ei bine, momentul ideal este începutul toamnei. De ce? De obicei, gospodinele preferă să se ocupe de pregătirea stocurilor pentru iarnă în luna septembrie, în condițiile în care din octombrie nu se mai găsesc atât de multe legume pe tarabele din piețe. De fapt, după căderea brumei, doar varza se mai găsește.

Castraveții și gogoșarii sunt printre preferații românilor când vine vorba despre murături, însă folosind aceeași rețetă poți pune la borcan mai multe legume, precum: gogonele, țelină, morcovi, conopidă, ardei coarnă, varză roșie, ardei iuți.

Condimentele joacă un rol important în obținerea murăturilor perfecte. Folosește usturoi, hrean, boabe de muștar, foi de dafin, mărar (semințe, tulpini, flori) și frunze de țelină.

Trucuri pentru murături crocante

Ca să obții murături crocante, cu textură fermă, trebui să ții cont de câteva sfaturi și trucuri:

În primul rând, sarea este foarte importantă și nu orice tip este recomandat atunci când faci murături. Evită sarea iodată pentru că se vor strica. Cumpără, în schimb, sare specială pentru murături.

Când se pun castraveții și gogoșarii la murat
Află când se pun castraveții și gogoșarii la murat, dar și cele mai bune sfaturi pentru murături tari și crocante

Condimentele nu trebuie neglijate. Acestea nu vor da doar savoare murăturilor, ci pot împiedica și multiplicarea bacteriilor nedorite care vor strica murăturile. Din niciun borcan nu ar trebui să lipsească hreanul, usturoiul, semințele de muștar și mărarul uscat.

La fel de important este și ca borcanul în care se pun castraveții și gogoșarii la murat să fie curat, iar capacul să se închidă etanș, astfel încât murăturile să nu iasă moi sau să se strice.

Cum se pun castraveții și gogoșarii la murat

Primul pas este spălarea legumelor. Se pun apoi în borcanele sterilizate, intercalând și bucăți de varză roșie, grăunți de usturoi, hrean, ardei iuți și coarnă, frunze de țelină.

Se prepară apoi saramura. La zece litri de apă se pune o jumătate de kilogram de sare și 250 de mililitri de oțet. Se pune apa la fiert, se adaugă sarea și se fierbe pentru încă zece minute. După ce vasul este luat de pe foc, se adaugă oțetul, se amestecă bine și se toarnă fierbinte în borcane, peste legume.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...