Când se dă drumul Școlii de Vară la cetatea Ibida din Tulcea și ce vor învăța cursanții aici

Când se dă drumul Școlii de Vară la cetatea Ibida din Tulcea și ce vor învăța cursanții aici

Institutul Naţional al Patrimoniului urmează să organizeze o Şcoală de Vară la cetatea Ibida (Slava Rusă, judeţul Tulcea), în perioada 6-19 septembrie. Astfel că până pe 31 august se fac înscrierile pentru doritorii care vor să participe la această şcoală.

Școala de Vară la cetatea Ibida din Tulcea

Așadar, în cadrul şcolii de vară, cursanţii vor putea învăţa operaţiunile de primă necesitate care asigură conservarea unui parament istoric şi ce trebuie să urmărească atunci când fac acest tip de intervenţii.

Vor avea ocazia să se întoarcă în timp, în diverse epoci istorice ale locuirii umane pe valea Slavelor pentru a cunoaşte o zonă complexă din punctul de vedere al patrimoniului natural, cultural şi ecleziastic, au spun organizatorii.

În plus, această școală se adresează atât studenţilor şi tinerilor profesionişti cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie şi antropologie, cât şi pasionaţilor de cultură şi de patrimoniu.

Scoala de Vara la cetatea Ibida din Tulcea
Scoala de Vara la cetatea Ibida din Tulcea

Se pare că lucrările se vor concentra asupra unor zone din zidul de incintă – Curtina G şi Turnul 8, zone care prezintă un interes deosebit datorită tehnicilor de zidărie ce se evidenţiază prin aspectul asizelor de piatră şi cărămidă şi al mortarelor de rostuire care păstrează amprentele aplicării acestora din secolele IV-VI.

În timpul săptămânilor de instruire, participanţii vor contribui la conservarea primară a zonelor expuse în urma cercetării arheologice într-una dintre cele mai mari cetăţi romano-bizantine ale provinciei Scythia.

Vor participa, astfel, la o etapă extrem de importantă a activităţii de cercetare arheologică, anume conservarea primară. În acelaşi timp vor înţelege importanţa abordării interdisciplinare a unei intervenţii de acest tip, au mai spus cei de la INP.

Astfel că introducerea în istoria sitului şi a cercetărilor arheologice va fi făcută de dr. Mihaela Iacob şi dr. Dorel Paraschiv, coordonatorii ştiinţifici ai cercetării sistematice derulate din 2001 la Ibida.

Sub îndrumarea coordonatorului atelierului, restaurator Ana Chiricuţă, se vor realiza intervenţii de conservare primară a paramentului, acestea cuprinzând asigurări şi ancorări ale mortarului originar de rosturi, consolidare prin injectare cu mortare specifice şi îndepărtare a depunerilor aderente de pe suprafaţa pietrei, cărămizii şi a mortarelor de rosturi, au mai spus organizatorii taberei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...