Șansă inedită pentru turiști. De acum pot vizita situl arheologic Geangoești-Hulă. Ce descoperiri importante au făcut specialiștii aici

Daniela Alexandru 19.08.2021, 11:47

Turiștii au șansa inedită de a vizita un sit arheologic în care specialiștii au descoperit și au studiat un sat preistoric. Este vorba despre situl arheologic Geangoești-Hulă, acolo unde din anul 2015 specialiștii Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște (CNMCD) fac săpături și au parte de descoperiri importante.

Turiștii au liber la vizitarea sitului arheologic Geangoești-Hulă

Mâine, 20 august, între orele 10.00 și 20.00, iubitorii de istorie și de arheologie sunt invitați să viziteze un sat preistoric. Este vorba despre situl arheologic din Geangoești, județul Dâmbovița, în care din anul 2015 sunt întreprinse cercetări într-o așezare de perioadă eneolitică, veche de aproximativ 6.000 ani.

În anul 2021, campania arheologică a „avut drept obiective cercetarea locuințelor incendiate din nivelurile superioare din punctul menționat și a celorlalte areale de activitate aflate în spațiul limitat al așezării. Cu această ocazie, au fost identificate trei locuințe incendiate, aflate în diverse stadii de integritate, afectate de gropi moderne sau de braconări preistorice, a fost identificată sursa incendiului și a fost cercetată o suprafață de circa 60 mp folosită drept zonă menajeră”, spun reprezentanții CNMCD Târgoviște.

Turistii au liber la vizitarea sitului arheologic Geangoesti-Hula
Turistii au liber la vizitarea sitului arheologic Geangoesti-Hula

Coordonatorii echipei de arheologi, dr. Ana Ilie, dr. Ovidiu Cârstina și Horia Ghiță, vor fi pe șantier pentru a le explica, tuturor celor care vor să afle mai multe despre lumea preistorică, cum arătau așezările din acea vreme și cu ce se îndeletniceau oamenii atunci.

Arheologii vor prezenta rezultatele proiectului de cercetare arheologică din jurul sitului Geangoești-Hulă, campania anului 2021, dar și cele mai reprezentative descoperiri oferite de acest sit până în prezent. În plus, cu această ocazie, pentru prima dată, vor putea fi văzute obiecte care au trecut prin mâinile echipei de restauratori ai instituției.

Sursa foto: Facebook Ghita Horia

Urmăriți Impact.ro și pe