Soborul Maicii Domnului 2022. Tradiții și obiceiuri

Badea Violeta 25.12.2022, 10:00
Soborul Maicii Domnului 2022. Tradiții și obiceiuri

An de an, pe data de 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, creștinii celebrează Soborul Maicii Domnului 2022. În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie și presupune o mulțime de tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate cu strictețe de credincioși.

Soborul Maicii Domnului 2022, celebrat în a doua zi de Crăciun

Credincioșii crestin-ortodocși celebrează luni, pe data de 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului 2022, unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie.

În dimineața zilei de luni, 26 decembrie, românii merg la biserică și iau parte la slujba închinată Născătoarei de Dumnezeu. De altfel, termenul „Sobor” înseamnă, de fapt, adunare. A doua zi, preoții pomenesc acele persoane sfinte care au luat parte la evenimentul sfânt, mai exact la Nașterea Domnului.

Astfel, Soborul Macii Domnului a devenit un exemplu de sărbătoare și pentru alți sfinți, cum ar fi Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinților Arhangheli.

„Știţi oare, în ziua Judecăţii, cine are să fie de-a dreapta Mântuitorului? Maica Domnului; iar de-a stânga Lui – Sfântul Ioan Botezătorul, înger întâistătător al tuturor sfinţilor.”, se precizează într-o Predică a Părintelui Cleopa, în ziua Soborului Maicii Domnului.

Citește și Ce se dă de pomană de Crăciun. Alimentele pe care este bine să le împarți pe 25 decembrie!

Soborul Maicii Domnului 2022
Soborul Maicii Domnului 2022. Ce tradiții și obiceiuri trebuiesc respectate în a doua zi de Crăciun

Soborul Maicii Domnului 2022. Tradiții și obiceiuri

În ziua de 26 decembrie, se crede că nu este bine să se lucreze și, totodată, nu se face curat. În popor se spune că cine muncește în a doua zi de Crăciun nu va mai avea parte de nicio zi liberă pentru tot restul anului.

Potrivit tradiției, în ziua Soborului Maicii Domnului 2022, credincioșii obișnuiesc să meargă la nași cu colacul. În momentul în care a pășit în casa părinților spirituali, finul trebuie să sărute mâna naşei şi să se îmbrăţişeaze de trei ori cu naşul şi să spună „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult.”

Pe data de 26 decembrie, se spune, de asemenea, că nu este bine să te cerți sau să înjuri. În anumite zone ale țării, tinerii, fete și băieți, au obiceiul de a juca în această zi, în semn de recunoștință pentru tinerețea lor. Cei care respectă această tradiție vor avea parte de sănătate în anul ce urmează.

Odată cu Soborul Maicii Domnului 2022, este celebrat și Sfântul Nicodim de la Tisman, monah și apoi egumen al mănăstirii Hilandar de la Athos, conform creștinordox.ro.

Ce rugăciune să rostești în a doua zi de Crăciun

„Apărătoare Doamnă, pentru biruință, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi.

Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-Te, Mireasă, pururea Fecioară.”

Citește și Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2022. Ce este bine să le oferi colindătorilor!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...