Când pică Schimbarea la Față în 2023? Care este semnificația acestei sărbători și de ce mai este numită Obrejenia?

Emanuela Pană 28.07.2023, 15:51
Când pică Schimbarea la Față în 2023? Care este semnificația acestei sărbători și de ce mai este numită Obrejenia?

Schimbarea la Față a Mântuitorului este una dintre cele mai mari sărbători ale anului liturgic și amintește de momentul în care Iisus Hristos și-a arătat puterea divină pe Muntele Tabor, în fața ucenicilor săi Petru, Iacov și Ioan. Sărbătoarea este însemnată cu cruce roșie în calendar și are o semnificație importantă. Iată când pică Schimbarea la Față în 2023. 

Când pică Schimbarea la Față în 2023?  

Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos reprezintă unul dintre cele mai importante praznice ale Bisericii Ortodoxe, fiind unul dintre momentele marcante în care Mântuitorul şi-a arătat slava înainte de Înviere. Sărbătoarea, trecută cu cruce roșie în calendar, datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor.  

Sărbătoarea Schimbării la Față este celebrată an de an la data de 6 august, zi în care credincioșii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor adormiți. Praznicul pică în Postul Adormirii Maicii Domnului, unul dintre cele mai lungi posturi de peste an. Acesta are o durată de două săptămâni și se întinde de pe 1 pe 14 august.  

Schimbarea la Față, cinstită pe 6 august, este singura zi în care se oferă dezlegare la pește, pentru bucuria praznicului. Odată cu Schimbarea la Față a Mântuitorului, se spune că se dă dezlegare și la mâncatul merelor, perelor, prunelor şi mai ales a strugurilor, existând credinţa că cei care mâncau struguri înainte de 6 august îşi afuriseau mațele.  

În popor, se mai spune că începând din această zi, fructele capătă dulceață, până acum fiind acre. Sărbătoarea Schimbării la Față marchează începutul toamnei, astfel că de acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe în râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată. 

Citește și: Ce este bine să dai de pomană de Schimbarea la Față a Domnului?

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față 

Schimbarea la Față 2023, numită și Obrejenia sau Pobrejenia, aduce o serie de tradiții și superstiții, iar una dintre cele mai populare spune că fetele nu au voie să se spele în această zi, deoarece nu le va mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba.  

Cand pica Schimbarea la Fata in 2023
Traditii si obiceiuri de Schimbarea la Fata 2023

Ca și la alte sărbători, în ziua în care este prăznuită Schimbarea la Față nu se spală, nu se calcă și nu se mătură în casă. Se spune că cei ce nu respectă cum se cuvine praznicul vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile, care de acum încep să se veştejească. 

În popor, Schimbarea la Față marchează sfârșitul verii, schimbarea culorilor în natură și pregătirea noului anotimp. Cu alte cuvinte, Probejenia este privită ca o zi de hotar între vară și toamnă. De acum apele se răcesc, frunzele încep a se îngălbeni, păsările pleacă spre țări mai calde, iar insectele și târâtoarele se pregătesc să intre la adăpost.  

În ziua praznicului se duc la biserică fructe și legume din noua recoltă, iar după ce sunt sfințite de preot se împart credincioșilor veniți la slujbă. Oamenii obișnuiesc să meargă la lăcașurile de închinare pe 6 august și să se roage alături de preot la Sfânta Liturghie.  

O superstiție străveche spune că ziua Schimbării la Față este ultima zi din an în care gospodinele mai pot culege plante de leac, întrucât după această zi toate buruienile și florile dau înapoi și se veștejesc. Obrejenia este, de asemenea, momentul oportun pentru a afla cum va fi vremea în perioada următoare. 

Astfel, dacă plouă mult în ziua praznicului sau în Postul Sfintei Marii, toamna va fi mohorâtă și rece, iar iarna rece și plină de ninsori. În schimb, dacă de Obrejenie este cald și însorit, toamna va fi plăcută, iar iarna blândă, uscată și fără prea multe ninsori.  

Vezi și: Schimbarea la Față a Domnului. Ce nu e voie sub nicio formă să faci azi?

Acatistul Schimbării la Față a Domnului 

Troparul Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, glasul al 7-lea: 

Schimbatu-Te-ai la Faţă în munte, Hristoase Dumnezeule, arătându-le ucenicilor Tăi slava Ta, pe cât li se putea. Străluceşte şi nouă, păcătoşilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ţie. 

Condacul 1 

Alesule Voievod şi Împărat al slavei, pe Tine, Făcătorul cerului şi al pământului, văzându-Te pe muntele Taborului, schimbându-Te la Faţă întru slavă, toată zidirea s-a mirat, cerurile s-aucutremurat şi toţi pământenii s-au bucurat, iar noi, nevrednicii, aducându-Ţi pentru Schimbarea Ta la Faţă închinare de mulţumire, împreună cu Petru din suflet Îţi cântăm: Iisuse, Dumnezeul cel Preaveşnic, bine este nouă să fim totdeauna sub acoperământul harului Tău! 

Icosul 1 

Îngerilor necunoscută şi oamenilor nepătrunsă a fost Dumnezeirea Ta, Dătătorule de Lumină, Hristoase, când, cu fulgerele şi razele Luminii Tale neînserate, Te-ai arătat pe muntele Taborului ucenicilor Tăi, care s-au înspăimântat, văzând norul strălucind luminos şi glasul Tatălui auzind, au înţeles taina Întrupării Tale şi au cântat aşa:
Iisuse, Fiul lui Dumnezeu cel fără de moarte, luminează-ne pe noi cu lumina Feţei Tale;
Iisuse, Dumnezeul cel Bun şi Puternic, trezeşte-ne pe noi, cei ce dormim în adâncul întunericului şi în somnul păcatului;
Iisuse, Cel ce locuieşti întru lumina cea nepătrunsă, scoate-ne şi pe noi din locul întunericului;
Iisuse, Cel ce ai umplut toată lumea cu slava Ta, sălăşluieşte-ne şi pe noi în lăcaşurile raiului;
Iisuse, Lumina lumii, slobozeşte-ne din mâna celui viclean pe noi, cei ce stăm în întuneric;
Iisuse, Soarele Dreptăţii, îmbracă-ne în veşmântul adevărului şi al dreptăţii pe noi, cei ce dormim în umbra morţii;
Iisuse, Dumnezeul cel Preaveşnic, bine este nouă să fim totdeauna sub acoperământul harului Tău! 

Citește continuarea, aici 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...