Ce este bine să dai de pomană de Schimbarea la Față a Domnului

Daria Petrescu 06.08.2021, 17:58
Ce este bine să dai de pomană de Schimbarea la Față a Domnului

Sărbătoarea Schimbarea la față a Domnului este sărbătorită de creștinii ortodocși pe data de 6 august. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de „Obrejenie” ori „Pobrejenie”. În dimineața zilei de 6 august, oamenii merg la slujba de la biserică, unde urmează obiceiuri păstrate an de an, pentru a le merge bine și a avea sănătate în familie. Iată ce este bine să dai de pomană de Schimbarea la Față a Domnului

Ce este bine să dai de pomană de Schimbarea la Față a Domnului

Schimbarea la Față a Domnului este una dintre cele mai importante sărbători, iar în calendarul creștin ortodox, ziua este marcată cu cruce roșie. Ziua de 6 august este încărcată de tradiții și obiceiuri pe care creștinii le păstrează cu sfințenie.

De exemplu, în dimineața zilei de 6 august, oamenii care merg la biserică, aduc struguri sau ale fructe sau legume, iar aceștia sunt sfințiți de preoți. Apoi, se spune că este bine să le oferi oamenilor, în memoria celor care nu mai sunt printre noi. Oamenii fac acest lucru pentru spor și sănătatea celor din familie.

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față a Domnului

Tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci în această zi

-nu trebuie să te cerți cu nimeni şi nici să fi certat, pentru că aşa vei fi tot anul;

– fetele nu trebuie să se pieptene deoarece părul nu va mai crește

– nu se spală în această zi, deoarece o să fiţi năpădiţi de ploşniţe şi păduchi;

– femeile însărcinate, dacă vor posti în această zi, vor avea parte de o naştere uşoară

-în această zi este bine să nu călătoriți. Se spune că dacă faceți asta, vă veți rătăci.

– în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat. Face bine la suflet și astfel vei putea fi împăcat cu tine

– Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi

– 15 august este ultima zi când se culeg plante medicinale. Se spune că aceste plante medicinale sunt bune pentru leac.

Ce spune Biserica despre această zi sfântă

„Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada.

Dar, imediat, au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorbă cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii proroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie”, potrivit însemnărilor din calendarul creștin ortodox.

Povestea Schimbării la față a Domnului

„Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina.

Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L”.

Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți.”— Matei 17:1-9

Urmăriți Impact.ro și pe