Schimbarea la Față a Domnului, 6 august 2021. Ce nu e voie sub nicio formă să faci azi

Stan Filon 06.08.2021, 08:15
Schimbarea la Față a Domnului, 6 august 2021. Ce nu e voie sub nicio formă să faci azi

Schimbarea la Față a Domnului este sărbătoare cu cruce roșie în calendar, foarte importantă pentru toți creștin-ortodocși. De unde vine sărbătoarea, ce semnifică ea, ce nu trebuie să facem deloc în această zi, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile din această zi, citiți în rândurile de mai jos!

Schimbarea la Față a Domnului, 6 august 2021

În această zi, Iisus a urcat pe muntele Tabor să se roage, alături de Petru Iacob și Ioan. Cu toții au fost cuprinși de un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga, iar așa a apărut sărbătoarea atât de importantă pentru creștinătate. Ziua de Schimbarea la Față a Domnului este una binevenită pentru cei care țin postul Sfintei Marii, deorece este singura zi de dezlegare la pește.

Se spune că în această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarba.

Schimbarea la Fata a Domnului, 6 august 2021
Schimbarea la Fata a Domnului, 6 august 2021

Ce nu trebuie să faci în această zi

Tot din această zi se interzice scăldatul, deoarece apele devin tot mai reci și crește riscul îmbolnăvirilor. Credincioșii duc în această zi la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri. Fructele se duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi se împart credincioşilor care participă la slujba praznicului. Se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat şi toate recoltele.

În această zi nu se spală și nu se calcă. Gospodinele nu trebuie să arunce lături în curtea casei în ziua praznicului, iar curăţenia generală în gospodărie trebuie să se termine în ajunul sărbătorii. Se spune că în casa în care se spală în această zi vor intra mii de gângănii.

Zi de hotar între vară și toamnă

Se spune că aceia care nu respectă obiceiurile legate de această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi, precum florile care încep să se veştejească. Este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă. În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor. În această zi, cine are o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor, deoarece așa cum peacă berzele, așa vor pleca și suferințele lor.

Schimbarea la față este o sărbătoare de hotar între vară şi toamnă. Este ultima zi în care se mai cosește fânul. Tot ultima zi când se culeg plantele de leac, plante care vor avea puteri vindecătoare. Se spune că dacă vremea este însorită şi plăcută, vom avea o toamnă îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, ne așteaptă o toamnă mohorâtă și o iarnă cu zăpadă și frig mult.