Când au început oamenii să poarte haine. Oamenii de știință au găsit răspunsul într-o peșteră

Ioana Bucur 17.10.2021, 13:47
Când au început oamenii să poarte haine. Oamenii de știință au găsit răspunsul într-o peșteră

Biblia spune că primii care s-au „acoperit” au fost Adam și Eva, dar oamenii de știință au nevoie de date exacte. Când au început oamenii să poarte haine, obiectele ce stau la baza uneia dintre cele mai mari și profitabile industrii din lume? Cercetătorii cred că au găsit răspunsul într-o peșteră din Maroc.

O peșteră din Maroc ascunde un posibil la răspuns la o întrebare ce a dat de furcă oamenilor de știință

Avem critici, designeri, modele, festivaluri, prezentări, muzee, cărți, cursuri, fabrici, magazine pentru ele, dar lipsește un răspuns. De ani buni, istoricii și arheologii din întreaga lume încearcă să stabilească cu exactitate perioada în care au început oamenii să poarte haine.

O descoperire făcută de o echipă de specialiști în peștera Contrebandiers din Maroc, în 2011, ar putea fi cea mai bună șansă de a obține, în sfârșit, un răspuns. Potrivit CNN, care citează un un studiu semnat de cercetărorii de la Institutul Max Planck din Germania, cele 62 de unelte făcute din os și folosite, cel mai probabil, pentru a îndepărta pieile animalelor, ar putea fi cele mai vechi dovezi ale folosirii veșmintelor. Obiectele au o vechime cuprinsă între 90.000 și 120.000 de ani.

Se știe că primele unelte folosite de om pentru a îndepărta pieile animalelor au fost create acum 780.000 de ani, însă vorbim despre cu totul alte scopuri, acelea fiind folosite atunci pentru construirea adăposturilor.

Când au început oamenii să poarte haine

O descoperire întâmplătoare

O descoperire întâmplătoare ar putea schimba percepția asupra omului antic. Emily Yuko Hallett, cercetător la Institutul Max Planck din Jena, Germania, în Grupul de Cercetare a Evoluției Umane, are o nouă teorie.

„Studiam inițial ansamblul pentru a analiza oasele animale cu scopul de a reconstrui hrana umană.

Am studiat peste 12.000 de oase de animale. La un moment dat, am observat oase care aveau o formă foarte diferită, de spatulă. O formă nenaturală, dar strălucitoare, cu striații și șanțuri.

Spre deosebire de oasele aruncate după ce a fost consumat un animal pentru hrană, oasele folosite în mod regulat de mâinile omului capătă un luciu special”, a explicat Hallett.

Teoria ei are la bază și modele observate pe oasele de animale ce sugerează că oamenii îndepărtau pielea carnivorelor, vulpi de deșert, șacali aurii, pisici sălbatice, pentru blănurile lor, modele ce nu se asemănau cu cele lăsate pe oasele altor animale folosite pentru hrană.

„Urmele de jupuire de pe carnivore ar putea fi dovada că blana era folosită pentru a crea veșminte. Speranța mea este că și arheologii care lucrează în situri mult mai vechi încep să caute acest tipar”, a conchis Hallett.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...