Descoperire macabră în Arabia Saudită. Ce au găsit în peșteră i-a marcat pe cercetători

Ioana Bucur 23.08.2021, 11:01

Arheologii au făcut o descoperire macabră într-o perșteră din Arabia Saudită. Cercetătorii au găsit indicii ce duc la concluzia că este „folosită” și acum.

Secretele macabre descoperite într-o peșteră din Arabia Saudită

O echipă de cercetători a făcut o descoperire șocantă într-o peșteră din Arabia Saudită. Numită Umm Jirsan, aceasta este, de fapt, un sistem uriaș de tuneluri căptușite cu lavă, aflat sub câmpurile vulcanice din Harrat Khaybar, în nord-vestul țării. Cu o lungime de un kilometru și jumătate, este cel mai lung „tub de lavă” din Arabia Saudită.

De-a lungul anilor, peștera a fost adăpost pentru diferite specii de animale. Un studiu publicat recent descrie rezultatele șocante ale săpăturilor arheologice din peșteră, ce au scos la lumină sute de mii de oase ce provin de la cel puțin 14 specii diferite de animale – vite, cai, cămile, rozătoare etc. Unele oseminte sunt și de natură umană.

„Acest tub de lavă de 1,5 kilometri este plin cu sute de mii de rămășițe animale frumos conservate. Însă, oare de ce?”, a spus Mathew Stewart, zooarheolog la Institutul Max Planck pentru Ecologie Chimică din Germania.

Potrivit publicației Science Alert, sutele de mii de oase din Umm Jirsan ar fi fost strânse, cel mai probabil, de hiene dungate – Hyaena Hyaena – specie ale cărei rămășițe au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice, împreună cu excremente fosilizate, semn că peștera le-a fost, pentru o perioadă, refugiu.

Descoperire macabră în Arabia Saudită

Hienele sunt considerate colecționare de oase, pe care le aduc în bârlog pentru a fi consumate, date puilor sau chiar păstrate perioade lungi de timp.

„Aceste creaturi sunt colecționari avizi de oase, pe care le transportă în bârlog pentru a fi consumate, mâncate de pui sau păstrate pentru perioade de timp”, a explicat Stewart, adăugând că oasele din peșteră reprezintă o colecție de-a dreptul remarcabilă.

Cercetătorii, surprinși de „mârâiturile” din peșteră

Există voci care susțin că peștera este folosită și în prezent de animalele colecționare de oase, rămășițele descoprite nefiind doar o amintire a unor vremuri demult apuse. În 2007, în timpul unor alte investigații de specialitate în Umm Jirsan, arheologii au auzit „mârâituri” în tubul de lavă, ceea ce înseamnă că peștera a rămas și acum un loc preferat de hiene.

Nu este exclus ca și alte specii de animale să fi adus oasele, precum vulpi sau lupi. Cu toate astea, specialiștii sunt convinși că dovezile duc la o singură concluzie: hienele. Aceștia au explicat că lupii nu transportă oasele atât de departe de locul de vânătoare, iar vulpile nu pot transporta sau consuma cu ușurință prăzi atât de mari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...