Calendar Ortodox marți 24 noiembrie. Sfântul prăznuit astăzi

Andreea Bisinicu / 24.11.2020, 08:31
Calendar Ortodox marți 24 noiembrie. Sfântul prăznuit astăzi

Calendar Ortodox marți 24 noiembrie. Ce sfânt este prăznuit astăzi de creștinii de pretutindeni. Se spune că o minune are loc, în fiecare an, în locul în care acest sfânt și-a găsit sfârșitul.

Cine este Clement, ocrotitorul celor nedreptățiți

Astăzi, românii creștini ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Clement, ocrotitorul celor nedreptățiți. S-a născut la Roma, fiind contemporan cu Sfinții Apostoli ai lui Iisus. Și-a pierdut mama și cei doi frați din cauza unui naufragiu. Din păcate, în timp ce își căuta soția și fiii…și-a pierdut și tatăl.

La vârsta de 24 de ani, Clement a decis să plece să își caute părinții și frații. Așa i-a întâlnit pe Sfântul Barnaba și pe frații lui, care deveniseră ucenicii Sfântului Petru. Și-a reîntâlnit și părinții, cu ajutorul lui Dumnezeu. Clement a convertit mulți necredincioși la creștinism, devenind episcop la Roma. Potrivit Sinaxarului, într-un an, de Paști, a botezat patru sute douăzeci și patru de oameni, toți de neam mare.

Din nefericire, Clement a fost prins de împăratul Dominițian și izgonit la o cetate pustie de lângă Cherson. L-au omorât în timpul împăratului Traian. Cum? I-au legat, de gât, o ancoră de fier de cele de corabie și l-au aruncat în adâncul mării, unde și-a găsit sfârșitul.

„Iar Dumnezeul minunilor, şi după moarte mărind pe sluga Sa, a făcut o mare şi peste fire minune. Că de atunci şi în urmă în fiecare an la pomenirea Sfântului Clement se depărta apa de la mal ca la trei mile, lăsând să meargă ca pe uscat pe cei ce se duceau acolo să prăznuiască şapte zile, făcând astfel mare bucurie celor ce nădăjduiau în Domnul.”, notează Sinaxarul de pe calendar-ortodox.ro

Se spune că, în fiecare an, se petrece o minune atunci când este pomenit Sfântul Clement. Apele pleacă de la mal în locul în care el și-a pierdut viața, pentru ca cei care sunt credincioși să ajungă acolo pe uscat. Conform legendelor, odată, în ziua cinstirii lui, un copil a fost uitat acolo de părinț, iar în anul următor a fost găsit teafăr și nevătămat.

Calendar crestin ortodox 24 noiembrie
Calendar crestin ortodox 24 noiembrie

Calendar Ortodox marți 24 noiembrie. Ce alți sfinți sunt pomeniți pe 24 noiembrie

Conform Sinaxarului, iată ce alte nume sunt prăznuite în a 24-a zi din luna noiembrie:

 • Sfântul Mucenic Petru, episcopul Alexandriei
 • Cuviosul Malh
 • Cuviosul Carion
 • Sfântul Ermoghen, episcopul acragandinilor
 • Sfinţii Filumen şi Hristofor
 • Sfântul Evghenie
 • Sfântul Procopie
 • Sfântul Mucenic Alexandru cel din Corint
 • Preacuvios Părintele nostru Grigorie
 • Sfântul Mucenic Teodor cel din Antiohia
 • Cuviosul Mucenic Hrisogon
 • Cuviosul Marcu Trigleanul

Calendar Ortodox marți 24 noiembrie. Acatistul Sfântului Mucenic Clement

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Clement, Episcopul Romei, glasul al 4-lea:

Glasul al 4-lea:

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Clement, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul 1

Apărătorului credinţei celei adevărate în Hristos şi marelui surpător al înşelăciunii slujitorilor de idoli, îndelung suferitorului de chinuri amare, adunându-ne toţi iubitorii de mucenici, cu multă dorire să-i cântăm: Bucură-te, Clement, mult pătimitorule, Mare Mucenice al lui Hristos!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI