Calendar ortodox joi 19 noiembrie. Astăzi se sărbătorește un sfânt care a trăit cu 800 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos și care este un exemplu pentru toți creștinii.
La data de 19 noiembrie, este sărbătorit Sfântul Proroc Avdie. El era dintr-un sat ce se numea Vitaharam şi slujea la curţile împăraţilor lui Israil, fiind ispravnic al casei împărăteşti a lui Ahav.
Când împărăteasa de la acea vreme, Isabela, a dat ordin să fie uciși toți prorocii lui Dumnezeu, Sfântul Avdie a salvat o sută de bărbaţi proroci. I-a ascuns în grupuri de câte 50, în două peşteri.
La un moment dat, Sfântul Proroc Avide l-a întâlnit pe Sfântul Proroc Ilie. I-a spus. Cel din urmă l-a îndemnat să meargă la stăpânul său și să îi spună că l-a găsit.
”Nu este neam sub împărăţia stăpânului meu unde să nu te fi căutat pe tine şi în toate ţinuturile sale nu te-a aflat; iar acum îmi zici să merg ca să spun stăpânului meu despre tine. Când mă voi duce eu de la tine Duhul Domnului te va lua în pământ necunoscut, iar eu voi spune lui Ahav şi neaflându-te, mă va ucide şi pe mine. Deci, nu mă trimite la dânsul ca să-l vestesc despre tine”, i-ar fi spus Avdie.
Însă, Sfântul Proroc Ilie l-a îndemnat din nou să meargă. ”Viu este Domnul puterilor Căruia îi stau înainte, că astăzi mă voi arăta lui Ahav”, i-ar fi spus el. L-a întâlnirea lor, ar fi coborât foc din cer peste jertfe și ape.
După ce Ahav a murit, el a fost înlocuit de fiul său, Ohozia. La acea vreme, Sfântul Proroc Avdie slujea în rândurile ostaşilor. El ar fi fost unul dintre cei trei căpitani care au fost trimiși de Ohozia la Ilie Prorocul. Fiecare cu câte cinci soldați.
Din nou, ar fi căzut foc din cer. Atunci, Sfântul Proroc Avide ar fi fost miluit, după ce i-a spus Sfântului Proroc Ilie: ”Omule al lui Dumnezeu, cruţă sufletul meu şi sufletele robilor tăi”.
Apoi, Avdie a renunțat să-l slujească pe împărat și a început să meargă în urma Sfântului Proroc Ilie. Cartea lui Avdie este cea mai scurtă din Vechiul Testament. Are doar 21 de versete.
Tot astăzi, mai sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă, printre alții: Sfântul Mucenic Varlaam, Sfântul Mucenic Azi, făcătorul de minuni, sfionții 150 de ostași și Sfântul Mucenic Agapie. Iată lista completă:
-Sfântul Mucenic Varlaam;
-Sfinții Ioasaf și Varlaam din India;
-Sfântul Varlaam al Pecerskai;
-Sfântul Mucenic Azi, făcătorul de minuni;
-Sfinții 150 de ostași;
-Sfântul Mucenic Agapie;
-Sfântul Mucenic Iliodor, din Maghido Pamfiliei;
-Sfinții Mucenici Antim, Talaleu, Cristofor și Eufimia cu fiii lor;
-Sfântul Panharie.