Calendar ortodox vineri, 6 noiembrie. Sărbătoarea de astăzi

Iancu Andreea 06.11.2020, 08:04
Calendar ortodox vineri, 6 noiembrie. Sărbătoarea de astăzi

Potrivit calendarului ortodox, creștinii prăznuiesc vineri, 6 noiembrie, un sfânt mare. Acesta este Sfântul Pavel Mărturisitorul, care a avut ocazia de a fi ales patriarh al Constantinopolului.

Viața Sfântului Pavel Mărturisitorul, prăznuit în calendarul ortodox pe 6 noiembrie

Sfântul Pavel Marturisitorul s-a născut în Tesalonic. Viața sa a fost legată de funcțiile de secretar si diacon al Sfântului Alexandru. Totuși, la finalul vieții Patriarhului Alexandru, fiind întrebat, pe patul morții, pe cine dorește să lase păstor în urma sa, el a răspuns:

„De veți voi bărbat dumnezeiesc și înțelept, puternic să vă învețe pe voi adevărul și luminând cu virtuțile ca sfeșnicul scos de sub obroc, să îl alegeți pe Pavel.”

Astfel, Sfântul Pavel a devenit patriarh al Constantinopolului. Totuși, acesta nu a fost acceptat nici de către ereticii arieni, nici de împăratul arian Constantiniu. Pavel a fost înlăturat din funcție și obilgat să se refugieze la Roma. Așa l-a întâlnit pe Sfântul Atanasie cel Mare, alungat și el de către Constantiniu.

Revenirea în scaunul de patraiarh a avut loc la insistențele împăratului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constantiniu. Din păcate, după moartea lui Constantin al II-lea, Sfântul Pavel Mărturisitorul a fost exilat la Cucuzon, în Armenia. Sfârșitul său l-a găsit în timpul Sfintei Liturghii, când arienii l-au sugrumat cu omoforul său.

În timpul domniei împăratului Teodosie, moaștele Sfântului Pavel Mărturisitorul au fost mutate la Constantinopol, iar în anul 1236 au fost aduse la Veneția.

Tot in aceasta zi, sunt pomeniți și: Sfantul Varlaam Hutinski, Sfantul Cuvios Luca, Sfantul Mucenic Nicandru și Sfantul Pavel cel nebun pentru Hristos.

Sfântul Pavel Mărturisitorul a murit sugrumat cu propriul omoform
Sfântul Pavel Mărturisitorul a murit sugrumat cu propriul omoform

Troparul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 3

Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 2

Luminând pe pământ, ca o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care şi pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ţi l-ai pus şi ca al lui Zaharia şi al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...