Calendar ortodox joi, 5 noiembrie. Sărbătoarea de astăzi

Ana Anitoiu 05.11.2020, 08:13
Calendar ortodox joi, 5 noiembrie. Sărbătoarea de astăzi

Calendar ortodox joi, 5 noiembrie. Astăzi se sărbătorește un sfânt care a fost născut printr-o minune și a murit în chinuri, pentru credința sa, alături de femeia care i-a fost aleasă de părinți să îi fie soție.

Calendar ortodox joi, 5 noiembrie. Cine a fost Sfântul Mucenic Galaction din Emesa

Sfântul Mucenic Galaction s-a născut printr-o minune. Părinții săi, Clitofont şi Leuchipa, trăiau în orașul sirian Emesa. Erau bogați și faimoși. Un singur lucru le lipsea. Nu puteau avea copii.

Pe atunci, orașul era condus de guvernatorul sirian Secund, numit de romani. Acesta obișnuia să pedepsească creștinii. Le arăta pe străzi unelte de tortură, doar ca să-i intimideze. O simplă bănuială că cineva ar fi fost creștin era suficientă pentru ca acea persoană să fie torturată.

Totuși, mulți creștini nu s-ar fi lăsat speriați. Printre ei, s-a numărat și un bătrân pe nume Onufrie. Era preot, în secret, dar își ascundea meseria sub haine de cerșetor. Așa mergea din casă în casă și întorcea păgâni către creștinism.

Onufrie a ajuns și la părinții Sfântului Mucenic Galaction. A întrebat-o pe mama lui de ce era atât de tristă. Apoi i-a vorbit despre Dumnezeu și credință. Leuchipa a început să spere că va deveni mamă și a acceptat să fie botezată. Apoi, a visat că va naşte un fiu care va fi un adevărat discipol al lui Iisus Hristos. Abia după ce s-a născut copilul, femeia i-a spus totul soțului ei. S-a botezat și el.

Sfântul Mucenic Galaction a fost crescut în evlavia creştină și a primit o educație bună. Ar fi putut avea o carieră de succes, dar el a ales viaţa monahală curată şi singuratică.

Calendar ortodox joi, 5 noiembrie. Ce sfinti se sarbatoresc astazi
Biblie, langa o lumanare

Calendar ortodox joi, 5 noiembrie. Cine a fost Sfânta Muceniță Epistimi din Emesa

Atunci când Sfântul Mucenic Galaction a împlinit vârsta de 24 de ani, tatăl său i-a găsit o mireasă frumoasă şi dreaptă, numită Epistimi. El nu l-a refuzat pe tatăl său, dar nunta a fost amânată, prin lucrare dumnezeiască.

Sfântul Mucenic Galaction i-a dezvăluit treptat credinţa sa celei pe care părinții i-au ales-o să-i fie soție. El a reuşit să o convingă să se boteze în credinţa lui Hristos. A botezat-o chiar el, în secret.

În afară de Epistimi, s-a mai botezat şi un servitor de-al casei, Evtolmie. Cei trei au hotărât să-şi dedice viaţa monahismului. Astfel, ei au părăsit oraşul și au mers la cele două mănăstiri din Muntele Publion – una pentru maici şi alta pentru călugări, unde se aflau doar bătrâni și bolnavi. Ei au dus tot ce le trebuia pentru lucrările fizice necesare acolo.

Vezi și: Sărbători religioase în noiembrie 2020 – când e cruce roșie și cruce neagră și când e post

O perioadă de câțiva ani, cei trei au trăit muncind, rugându-se și ținând post. Însă, la un moment dat, mănăstirile au fost descoperite. Sfântul Mucenic Galaction nu a vrut să fugă. A fost luat în lanțuri. Epistimi a văzut și a rugat-o pe stareță să o lase și pe ea să plece cu el. Cei doi au fost supuși unor chinuri groaznice și, în final, au fost decapitați.

Evtolmie, fostul servitor al lui Epistimi, le-a luat trupurile pe ascuns şi le-a îngropat așa cum se cuvenea. Tot el a lăsat mărturie scrisă despre ei.

Tot pe 5 noiembrie, se face pomenirea Sfinților Apostoli din cei șaptezeci, Ermeu, Lin, Gaie, Filolog și Patrova. În plus, se mai pomenesc: Sfinții Domnin, Timotei, Teofil, Teotim, Doroteu, Eupsihie, Carterie, Silvan și Pamfil.

De asemenea, se pomenesc Sfântul Apostol Hermes, Cuviosul Grigorie Mărturisitorul, arhiepiscopul Alexandriei; și Sfinții Mucenici Castor și Agatanghel.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...