Calendar ortodox vineri, 20 noiembrie. Sărbătoarea prăznuită astăzi de Biserică

Ana Anitoiu 20.11.2020, 08:10
Calendar ortodox vineri, 20 noiembrie. Sărbătoarea prăznuită astăzi de Biserică

Calendar ortodox vineri, 20 noiembrie. În această zi este sărbătorit un sfânt care s-a născut în Asia Mică și ale cărui moaște au ajuns să facă minuni, în România.

Calendar ortodox, vineri, 20 noiembrie. Ce sfânt este prăznuit

Astăzi, este prăznuit Sfântul Grigorie Decapolitul. El s-a născut în jurul anilor 780-790, în orașul Irinopolis din Decapolea Isauriei, din sud-estul Asiei Mici. În tinerețe, a renunțat la căsătorie și s-a dus la o mănăstire din Decapole, la care egumen era un frate al mamei sale. A ajuns călugăr desăvârșit.

Ulterior, pe vremea iconoclasmului, când se dorea distrugerea icoanelor, el a mărturisit despre acestea, în mai multe locuri, precum: Bizanț, Isauria, Roma si Tesalonic. Era gata oricând să-și dea viața pentru ele.

Apoi, la bătrânețe, Sfântul Grigorie Decapolitul s-a urcat singur pe Muntele Olimpului, unde a sihăstrit, timp de 14 ani. La un moment dat, a coborât și a petrecut o iarnă într-o mănăstire din Efes, după care a plecat spre Roma.

Calendar ortodox vineri, 20 noiembrie. Ce sfant este sarbatorit astazi
Calendar ortodox vineri, 20 noiembrie. Sfantul Grigorie Decapolitul

Sfântul Grigorie Decapolitul avea o putere incredibilă asupra demonilor. Multe persoane care ar fi fost stăpânite de duhuri necurate ar fi fost vindecate, datorită rugăciunilor lui.

La 20 noiembrie 842, Sfântul Grigorie Decapolitul a murit. Moaștele sale sunt întregi și au un miros plăcut. Acestea au ajuns în România, datorită banului Barbu Craiovescu. El le-a cumpărat în anul 1498, după care le-a așezat în Mănăstirea Bistrita, din județul Vâlcea.

Calendar ortodox, vineri, 20 noiembrie. Ce minuni au avut loc la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul

Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul se află la Mănăstirea Bistrița încă din anul 1490, cu unele pauze. Din cauza atacurilor ungurilor în Țara Românească, moaștele au fost ascunse într-o peșteră ce a fost săpată de călugări, în secolul al XVI-lea. Aceasta se află la un kilometru distanță de mănăstire. În timp, s-a făcut un mic paraclis pictat, în această peșteră.

Încă de la început, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul s-au arătat făcătoare de minuni, mai ales vindecări de boli și izbăviri, potrivit bătrânilor satelor, călugărilor și călugărițelor din partea locului. În plus, timp de sute de ani, Mănăstirea Bistrița olteană a fost ferită de tot felul de pericole.

Vezi și: Cine a fost Sfântul Nectarie și de ce i se spunea ”vindecătorul de cancer”

La data de 15 august 1913, de hramul Mănăstirii Bistrița, a fost adusă la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul o tânără care avea ambele picioare paralizate. A fost internată timp de șase luni într-un spital, dar fără rezultat. Rudele ei au așezat-o la Sfintele Daruri, apoi au închinat-o la sfintele moaște, au trecut-o pe sub raclă, i s-a făcut Sfântul Maslu și au dus-o acasă.

A durat trei săptămâni până când tânăra a revenit la Sfântul Grigorie Decapolitul, dar de data această mergea pe picioarele sale, ca să-i mulțumească pentru minunea pe care a făcut-o pentru ca ea să se vindece.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...