Calendar ortodox joi 24 septembrie. Ce prăznuiește Biserica astăzi

Iancu Andreea 24.09.2020, 08:11
Calendar ortodox joi 24 septembrie. Ce prăznuiește Biserica astăzi

Biserica prăznuiește astăzi o sărbătoare importantă, potrivit calendarului ortodox. Cei care se roagă la acest sfânt cu credință vor primi tămăduire chiar și în cele mai grave boli. Personalitatea divină celebrată astăzi de creștini a primit darul vindecării bolnavilor.

Ce sfânt este prăznuit joi, 24 septembrie, în calendarul ortodox

Sfânta Muceniță Tecla este celebrată de către Biserica Ortodoxă Română dar și de către greco-catolici, astăzi, 24 septembrie. Persoana sfintei mucenițe este una care se leagă foarte mult de darul de a vindeca bolnavi. Astfel, toți aceia care fac rugăciuni pline de credință către Sfânta Muceniță Tecla, pot primi tămăduire în cazul bolilor.

Viața sa este una tumultoasă, dar plină de dragoste pentru Iisus Hristos. Potrivit scrierilor, Sfânta Muceniță Tecla a fost prima femeie martir pentru Mântuitorul. Deși a trecut prin numeroase momente de cumpănă, aceasta nu s-a oprit din credința sa în Dumnezeu, iar astfel, Domnul a decis să o înzestreze cu puterea de a-i vindeca pe alții.

În calendarul ortodox, joi, 24 septembrie, este prăznuită Sf. Muceniță Tecla
În calendarul ortodox, joi, 24 septembrie, este prăznuită Sf. Muceniță Tecla

Calendar ortodox joi, 24 septembrie. Cum a fost viața Sfintei Muceniţe Tecla

Prima femeie martir pentru Hristos s-a născut în cetatea Iconiu, având în mod surprinzător părinți păgâni. Astfel, ea s-a logodit cu Tamir, un bărbat dintr-o familie bună. Totuși, viața Muceniței Tecla s-a schimbat după ce a ascultat timp de trei zile și trei nopți cuvântările Sfântului Apostol Pavel. Acesta din urmă sosise în Iconiu pentru a predica Evanghelia. Tecla a decis astfel să se convertească la creștinism și să ducă o viață de fecioară.

Pentru că a refuzat să se mai căsătorească, mama sa a supus-o unor bătăi și torturi cumplite, ajungând să o înfometeze pentru decizia sa. Totuși, aceste chinuri nu au făcut-o pe Tecla să renunțe la credința în Hristos. În încercarea disperată de a-i da o lecție, mama sa a dat-o judecătorului cetății și i-a cerut acestuia să o ardă pe foc. Cea care i-a dat viață a motivat totul spunând că fiica ei este precum o ramură uscată. Deși a fost aruncată în foc, Tecla a ieșit nevătămată.

Sfânta Muceniță Tecla l-a urmat ulterior pe Sfântul Pavel la Antiohia. Pentru că un tânăr și-a dorit să îi fie soție, iar ea a refuzat, bărbatul a acuzat-o că este creștină. Astfel, conducătorul cetății a decis să fie aruncată la animalele sălbatice. Și de aici Tecla a ieșit vie.

După binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel, femeia s-a retras în pustiu, în Siria, la 70 km vest de Damasc. Și pentru a-i recompensa credința, Dumnezeu i-a oferit darul vindecării bolnavilor. Toți cei care ajungeau la peștera sa, găseau tămăduire indiferent de boală. Acest lucru i-a deranjat pe vracii din Maloula. Ei au răsculat localnicii împotriva Muceniței. Totuși, rugăciunile Teclei au făcut din nou minuni. Astfel, stânca peșterii sale s-a despicat, iar locul i-a devenit mormânt Muceniței.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...