Bursele internaționale se prăbușesc din cauza crizei energetice și a creșterii inflației

Andrei Dumitrescu 23.09.2022, 13:42
Bursele internaționale se prăbușesc din cauza crizei energetice și a creșterii inflației

Acțiunile au atins vineri minimele ultimilor doi ani, iar obligațiunile s-au confruntat cu a opta pierdere săptămânală, investitorii asimilând perspectiva unei creșteri mult mai agresive a ratelor dobânzilor din SUA, în timp ce piețele valutare au rămas volatile după intervenția Japoniei pentru a susține yenul.

Ratele dobânzilor au crescut puternic în această săptămână în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Elveția și Norvegia – printre altele -, dar semnalul Rezervei Federale, care a arătat că se așteaptă ca ratele ridicate din SUA să dureze până în 2023, a fost cel care a declanșat cea mai recentă vânzare.

Indicele mondial al acțiunilor MSCI a scăzut vineri la cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020, după ce a pierdut aproximativ 12% în aproximativ o lună de când președintele Fed, Jerome Powell, a precizat că reducerea inflației ar dăuna.

Euro scade pentru a patra zi consecutivă

Euro a scăzut pentru a patra zi consecutivă după ce datele au arătat că încetinirea economiei germane s-a agravat în septembrie, în timp ce consumatorii și întreprinderile se confruntă cu o criză energetică fără precedent și cu o inflație în creștere.

Acțiunile europene au fost o mare de roșu pentru a doua zi, sub presiunea pierderilor înregistrate în toate domeniile, de la acțiuni bancare la acțiuni din domeniul resurselor naturale și al tehnologiei.

Indicele pan-regional STOXX 600 a scăzut cu aproximativ 0,5% la începutul tranzacțiilor, în timp ce DAX de la Frankfurt a pierdut 0,6%, fiind unul dintre indicii cu cele mai slabe performanțe din Europa. Indicele FTSE de la Londra a pierdut 0,1%, pe fondul prăbușirii lirei sterline la un nou minim al ultimilor 37 de ani.

Dolarul ajunge la un maxim istoric. A depășit euro și pragul de 5 lei

„Cam orice altceva în afară de datele privind inflația și deciziile de politică ale băncilor centrale este doar zgomot în acest moment, piața fiind ferm și aproape exclusiv concentrată pe cât de mult vor crește ratele pe piețele dezvoltate și cât timp vor rămâne la aceste vârfuri”, a declarat Michael Brown, strategul șef al CaxtonFX.

„Mesajul Fed de miercuri a fost clar, că ratele vor fi mai mari decât estimările pieței, iar politica va rămâne restrictivă pentru o perioadă prelungită de timp, probabil până în 2023 – în acest mediu, este aproape imposibil să cumperi acțiuni sau să vrei să cumperi titluri de Trezorerie, prin urmare, vânzarea în ambele nu este o surpriză și ar trebui să continue.”

Dolarul, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii

În condițiile în care ratele americane vor crește mai rapid și vor rămâne ridicate pentru mai mult timp, dolarul a atins săptămâna aceasta cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, în timp ce randamentele la titlurile de referință ale Trezoreriei SUA pe 10 ani au crescut vertiginos, deoarece investitorii au renunțat la activele sensibile la inflație, cum ar fi obligațiunile.

Randamentul pe 10 ani se tranzacționa cu 2 puncte de bază mai puțin în această zi, la 3,68%, dar a crescut cu aproape un sfert de punct procentual numai în această săptămână și este pe cale să înregistreze a opta creștere săptămânală consecutivă.

„Dobânda pe 10 ani a jucat rolul de a prinde din urmă rata de numerar nou calibrată”, a declarat șeful strategiei de rate de la Westpac, Damien McColough, la Sydney.

„Este o acțiune de preț foarte zgribulită … Cred că această volatilitate continuă pe toate piețele pe termen scurt până când piața ratelor se stabilizează”.

Euro și yenul au scăzut joi la minimele ultimilor 20 de ani, până când autoritățile japoneze au intervenit pe piață pentru prima dată din 1998 pentru a cumpăra yeni și a opri declinul îndelungat a acestora.

Ultima dată, yenul a fost stabil la 142,29 pentru un dolar și se îndrepta spre cea mai bună săptămână din mai bine de o lună, dar puțini sunt cei care cred că această putere va dura.

Între timp, randamentele gilt pe doi ani s-au îndreptat spre cea mai proastă săptămână din ultimii 13 ani, după ce Banca Angliei a oferit o creștere a ratei dobânzii mai mică decât sperau unii comercianți de valută.

Aurul, care nu plătește nicio dobândă, a fost sub presiune, în special în cursul acestui trimestru, pe măsură ce randamentele au crescut. Ultima dată a scăzut cu 0,1% pe zi, în jurul valorii de 1.667 dolari pe uncie, la cel mai slab nivel din ultimii doi ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...