Buni de plată. Ucraina cere Rusiei despăgubiri de război în valoare de 300 de miliarde de euro

Mihnea Tălău 09.09.2022, 09:54
Buni de plată. Ucraina cere Rusiei despăgubiri de război în valoare de 300 de miliarde de euro

Ministrul ucrainean al justiției, Denys Maliuska, a declarat vineri că Ucraina va cere Rusiei despăgubiri de peste 300 de miliarde de euro pentru daunele provocate de trupele sale în timpul invaziei țării.

Crearea unui mecanism internațional de reparații

„Obiectivul nostru este de a ajunge la o rezoluție în cadrul unei sesiuni extraordinare a Adunării Generale a ONU din octombrie, care să pună bazele unui mecanism internațional de reparații”, a declarat ministrul ucrainean al justiției.

Daunele cuantificate provin de la distrugerea infrastructurii, a clădirilor, prejudicii aduse mediului și victimelor războiului.

„Vrem despăgubiri pentru toate daunele pe care Rusia le-a provocat în Ucraina prin războiul său de agresiune. Pagubele directe provocate prin distrugerea infrastructurii, a clădirilor rezidențiale sau a industriei se ridică în prezent la peste 300 de miliarde de euro”, a detaliat Maliuska, potrivit msn.com.

Ministerul ucrainean al Justiției a subliniat, de asemenea, „daunele aduse mediului”, precum și „daunele personale cauzate victimelor războiului”, pe care le-a descris ca fiind incalculabile.

„Presupunem că sute de mii de persoane au murit în urma războiului. Rudele au dreptul la despăgubiri”, a declarat Maliuska.

Curs BNR joi, 25 august 2022

Sumă din rezervele băncii centrale rusești înghețate de țările G7

Pentru aceasta, ministrul ucrainean al justiției a cerut accesul la o astfel de sumă din rezervele băncii centrale rusești înghețate de țările G7.

Cu toate acestea, suma de 300 de miliarde de euro corespunde valorii activelor deținute de Banca Rusiei în țările G7,  active au fost înghețate din cauza sancțiunilor occidentale.

Ministrul ucrainean al justiției a adăugat că Kievul a cerut acces „la activele străine ale companiilor de stat rusești și la averile confiscate ale oligarhilor ruși”, a relatat presa internațională.

De asemenea, el a precizat că activele companiilor rusești de stat, precum Gazprom sau Rosneft, „ar trebui să intre în acest fond”, precum și banii din conturile oligarhilor ruși și din activele acestora.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...