Motivul pentru care Polonia cere despăgubiri de la Germania. „Trebuie să plătească”

Andra Daoud 10.12.2021, 20:43
Motivul pentru care Polonia cere despăgubiri de la Germania. „Trebuie să plătească”

Ministrul polonez de Externe a transmis Germaniei să își asume responsabilitatea și să fie pregătită să plătească despăgubiri, în cazul în care se va ajunge la așa ceva. Solicitarea are legătură cu un eveniment istoric, iar noul ministru de Externe al Germaniei a fost pus într-o situație dificilă, la prima vizită pe care a efectuat-o în această calitate în Polonia. Răspunsul diplomatului german nu a întârziat să apară.

Motivul pentru care Polonia cere despăgubiri Germaniei

Ministrul de Externe din Polonia i-a transmis omologului său german că guvernul de la Berlin ar trebui să se pregătească să își asume responsabilitatea pentru cel de-al Doilea Război Mondial. Zbigniew Rau, ministrul polonez de Externe, s-a întâlnit cu Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, în cadrul unei conferințe care a avut loc vineri la Varșovia.

Oficialul polonez a declarat încă de la începutul conferinței de presă că așteaptă ca noul guvern al Germaniei să fie pregătit să își asume responsabilitatea pentru cel de-al Doilea Război Mondial și că ar fi necesar să existe negocieri cu privire la „indemnizații și reparații”, potrivit Adevărul.

Trebuie să revenim asupra restituirii bunurilor culturale jefuite de Germania, asupra posibilei dezvoltări a unui sistem de compensații pentru monumentele culturii poloneze. a declarat diplomatul polonez.

Motivul pentru care Polonia cere despăgubiri de la Germania. ”Trebuie să plătească”
Motivul pentru care Polonia cere despăgubiri de la Germania. ”Trebuie să plătească”

Ce a răspuns ministrul de Externe al Germaniei

Răspunsul Annalenei Baerbock nu a întârziat să apară. Ea a declarat că prietenia germano-poloneză în cadrul Uniunii Europene „este ceva inestimabil”. Ea a spus că ține cont de pierderile suferite de Polonia, atât în timpul războiului cât și în timpul ocupației germane. Aceasta a depus o coroană la mormântul sondatului necunoscut din Varșovia și a seclarat că:

Este sarcina noastră istorică să cultivăm pacea și prietenia într-un mod deschis și sincer.

Noul ministru de Externe al Germaniei a recunoscut că există unele divergențe între Varșovia și Berlin, dar a oferit asigurări că Germania susține țările baltice în criza de la granița cu Belarus. Baerbock a afirmat că migranții care se află în prezent pe teritoriul Belarusului au devenit „victime într-un joc cinic” derulat de liderul Lukașenko.

Pe de altă parte, oficialul polonez a profitat de conferință pentru a-și exprima dezaprobarea față de gazoductul Nord Stream 2 și a specificat că va solicita în continuare „închiderea acestui proiect care dăunează Europei”.

Polonia și Ucraina și-au exprimat ferm punctul de vedere cu privire la acest proiect, pe care îl consideră o capcană a Rusiei în Europa.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe