VIDEO EXCLUSIV

Bugetul României, votat pe repede înainte. Filip Havârneanu, deputat USR: „Strategia PNL-PSD-UDMR a fost una batjocoritoare, nu neapărat la adresa opoziției, ci la adresa tuturor românilor”

Gabriela del Pupo 16.12.2022, 19:00
Bugetul României, votat pe repede înainte. Filip Havârneanu, deputat USR: „Strategia PNL-PSD-UDMR a fost una batjocoritoare, nu neapărat la adresa opoziției, ci la adresa tuturor românilor”

Adoptarea bugetului în timp record a fost o premieră de nedorit pentru actuala Coaliție de guvernare. În alți ani reproșul adresat parlamentarilor era faptul că amânau adoptarea bugetului până după vacanța dintre ani, în special dacă partidele de opoziție și parte din cele aflate la guvernare se coalizau pentru a dezbate fiecare amendament în parte. Deși în spațiul public mai asistăm la schimburi de replici între PNL și PSD, în privința bugetului nu a fost nici o divergență de opinii. Invitatul Interviurilor Impact.ro, deputatul Filip Havârneanu, a povestit ce s-a întâmplat în culisele Parlamentului în cele câteva zile în care a fost votat bugetul.

„Nici mie nu mi-a venit să cred, mă pregătisem să stau câteva zile, pentru a vota bugetul”

Partidele de opoziție au depus sute de amendamente la bugetul propus de Ministerul Finanțelor pentru anul următor. Singura soluție ar fi fost alocarea unei perioade de câteva zile pentru discutarea acestora. În schimb, s-a decis adoptarea bugetului fără dezbatere, nici în Senat, nici în Camera Deputaților, într-un demers fără precedent. Pentru ministerele care primesc mai puțini bani, sau chiar aproape deloc, cazul Ministerului Digitalizării, care are alocat sub 0,2 la sută din PIB, se vehiculează ideea că vor exista finanțări prin PNRR pentru programe.

„Nici mie nu mi-a venit să cred, mă pregătisem să stau câteva zile pentru a vota bugetul și a-l dezbate, însă, încă din prima zi mi-am dat seama că e o mare problemă. În momentul în care am intrat în comisii, am văzut că este alocată doar jumătate de oră pentru Educație, urmând jumătate de oră la Tineret și Sport, urmând altă jumătate de oră pe altă comisie.

Nu înțelegeam, fizic nici nu aveam timp să citim ordinea de zi. Strategia PNL-PSD-UDMR a fost una batjocoritoare, nu neapărat la adresa opoziției, ci la adresa tuturor românilor.  Pentru că nu sunt solicitările mele sau ale partidului sunt solicitările românilor. Din păcate am văzut tot acest simulacru în care ne prefacem că votăm un buget făcut în bătaie de joc.”, spune Filip Havârneanu.

VIDEO CU INTERVIUL INTEGRAL

„Conduce un minister la care nu știe câți angajați sunt. Am ajuns să facem în România lucruri doar de dragul de a le face”

Alte controverse ale bugetului sunt faptul că nu sunt transparentizate proiectele de investiții pentru care s-au alocat 7,8% din PIB sau faptul că anumiți miniștrii, precum Ligia Deca, au refuzat să dea explicații în fața comisiilor parlamentare motivând că sunt în delegație, deși jumătate de oră mai târziu erau în Plenul Parlamentului. Cu toate aceste impedimente legea bugetului de stat pe anul 2023 a fost adoptat cu 251 de voturi pentru, 115 contra și 3 abțineri,

„Am venit cu niște măsuri, cred eu, de bun simț. Am cerut mai mulți bani pentru Educație, nu se poate să avem 2,1 la sută, am văzut la Digitalizare, știți care este bugetul? 0%.

Un coleg de-al meu a întrebat-o pe Gabriela Firea, câți angajați are Ministerul Familiei, a spus că nu știe. Conduce un minister la care nu știe câți angajați sunt. Am ajuns să facem în România lucruri doar de dragul de a le face, pentru că ne place cum sună funcția, ne place să spunem, sunt ministru.

Asta este cea mai mare dezamăgire pe care am avut-o până acum în politică, faptul că oamenii nu conștientizează cât de important este să faci ceva. Funcția nu are nici o valoare, este omul cel care dă valoare funcției.

În general bugetul nu este făcut pe nevoile românilor ci strict pe cine are mai multă putere în partidul care este la guvernare. Ieșirea de la guvernare era singurul lucru de făcut astfel încât să demonstrăm că avem principii și valori, și că ne vom ține de cuvânt.”, mai precizează invitatul nostru.

„Oare ce taxe pot să mai găsească? Răspunsul a fost, în glumă, să pună taxă pe soare. Uitați că s-a întâmplat!”

Din ce în ce mai multe taxe au fost introduse pe final de an, dintre cele mai nejustificate, o taxă pentru prosumatori, acele persoane care contribuie la sistemul național cu energie, sau taxă pe bacșiș, care vine în urma solicitării celor din HORECA de a putea plăti această compensație cu cardul.  Din păcate tocmai contractele cele mai vulnerabile ajung să fie taxate exagerat în aceste condiții, lucrători part-time, prosumatori, angajați sezonieri.

„Vorbeam cu niște colegi și spuneam, oare ce taxe pot să mai găsească? A fost acum un an, răspunsul a fost, în glumă, să pună taxă pe soare. Uitați că s-a întâmplat. Acum avem taxă pe bacșiș, și mi se pare incredibil cum poți să propui un proiect de lege din domeniul HORECA, bun, și să bagi o șopârlă să le mai iei niște bani. Acest proiect susține faptul că se poate plăti și cu cardul bacșișul.

În acest moment ei se gândesc că oamenii vor declara și bacșișul pe care îl dau cash. Domeniul HORECA a cerut să se poată plăti cu cardul, ei ce s-au gândit? Am supraimpozitat job-urile part time, un chelner care lucrează 4 ore pe zi deja plătește taxe pentru 8 ore pe zi, și acum să îi mai luăm și din bacșiș.

Ce mai urmează? Taxe pe colindători? Vin acum sărbătorilor. Ziceam că le dăm cu o mână românilor și le luăm cu cealaltă, acum le luăm cu ambele mâini.”, spune deputatul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...