Bucureștiul a fost, la un moment dat, port la mare. Harta care te întoarce în timp

Andrei Cezar 05.09.2020, 11:14
Bucureștiul a fost, la un moment dat, port la mare. Harta care te întoarce în timp

Pământul pe care îl cunoaștem astăzi nu are nimic în comun cu cel de acum sute de milioane de ani. Ne referim aici la distribuirea continentelor, care de-a lungul timpului au cunoscut o deplasare aleatorie pe suprafața Terrei. Există acum un website care îți arată, în funcție de perioada selectată, unde se aflau locurile pe care sunt construite în prezent orașele în care trăim. Astfel, la un simplu search am aflat că Bucureștiul a fost la un moment dat… port la mare.

Bucureștiul a fost, la un moment dat, port la mare. Cum arată harta care ne întoarce în timp

În istoria sa de 4,5 miliarde de ani Pământul a cunoscut o migrare continuă a continentelor sale. Astfel, orașele în care locuim astăzi se poate spune că au călătorit mai mult decât noi. Datorită unui website care devine din ce în ce mai popular, poți urmări evoluția locului în care trăiești pe parcursul a sute de milioane de ani.

Harta interactivă este numită Ancient Earth Globe și a fost lansată în urmă cu doar câțiva ani de către paleontologul Ian Webster. Combină hărți paleontologice din proiectul PALEOMAPS și date de la GPlates, o bază de date geologice open-source, scrie site-ul descoperă.ro.

„Sunt uimit că geologii au colectat destul de multe date astfel încât să-mi găsească casa în urmă cu 750 de milioane de ani, așa că m-am gândit că și alți oameni s-ar putea bucura de această experiență”, afirma Webser în 2018.

„Deși modelele pentru plăcile tectonice oferă rezultate precise, ar trebui luat în considerare faptul că rezultatele sunt aproximative. În timpul testelor mele am descoperit că rezultatele modelului variază semnificativ de mult. Am ales acest model anume pentru că este citat îndeajuns de mult și acoperă cea mai mare durată de timp”, mai explica Webster în 2018.

Bucureștiul a fost, la un moment dat, port la mare. Harta care te întoarce în timp
Bucureștiul a fost, la un moment dat, port la mare. Harta care te întoarce în timp

Cum arăta Pământul în urmă cu 750 de milioane de ani

Dacă ai fost curios să verifici harta interactivă cu siguranță ai observat că poți ”călători în timp” până acum 750 de milioane de ani. Nu este chiar întreaga istorie a planetei, dar acoperă patru supercontinente, Pannotia, Gondwana, Laurenția și Pangeea, scrie Science Alert.

Mai mult decât atât, în urmă cu 300 de milioane de ani, Bucureștiul era localizat pe o imensă peninsulă, cu deschidere la ocean.

Urmăriți Impact.ro și pe