BOR anunță redeschiderea bisericilor! Ce nu ai voie să faci în lăcașurile de cult

Andrei Cezar 15.05.2020, 12:59
BOR anunță redeschiderea bisericilor! Ce nu ai voie să faci în lăcașurile de cult

Biserica Ortodoxă Română a anunțat redeschiderea lăcașurilor de cult, iar în acest context credincioșii vor avea de respectat o serie de măsuri recomandate de Patrarhie, potrivit Basilica.ro.

Măsuri pentru credincioși după redeschiderea bisericilor

Vineri, 15 mai, a intrat în vigoare starea de alertă, iar o serie de restricții au fost ridicate. Printre acestea se numără și accesul credincioșilor în biserici și la slujbele religioase. Prezentăm, în continuare, unele dintre  cele mai importante măsuri luate de BOR în această privință.

  • Accesul credincioșilor în lăcașurile de cult

Credincioșii care vor intra în biserici pentru rugăciune individuală și spovedanie vor trebui să păstreze o distanță de 2m, unul față de celălalt, pe toată perioada șederii în lăcașul de cult. De asemenea, vor fi nevoiți să aștepte într-un singur rând.

Persoanele vârstnice sau cele cu probleme majore de sănătate sunt rugate să rămână acasă în timpul sluijbelor. E poat merge la biserică înainte sau după săvârșirea liturghiei în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăși cu Sfintele Taine, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh.

Persoanele care au COVID – 19, cele cu simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi cele care au intrat în contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Vor putea urmări slujba doar la televizor, sau în mediul online. Spovedirea și împărtășirea lor se fa efectua doar la domiciliu, ori la spital, cu respectarea tuturor normelor sanitare.

Persoanele care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) nu vor avea voie să intre în lăcașurile de cult.

Credincioșii vor fi obligați să poarte mască de protecție atunci când participă la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

În cadrul spovedaniei, atât credincioșii, cât și preotul vor trebui să poarte mască de protecție și vor păstra o distanță de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și enoriașul. Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunță de la distanță, fără atingerea enoriașului.

Botezul și Cununiile se vor desfășura cu participarea a maximum 16 persoane în lăcașul de cult și, bineînțeles, cu respectarea distanței de 2 m între ele. În plus, nu vor fi botezați mai mulţi copii odată. După fiecare Botez, cristelniţa se va goli de apă şi se va dezinfecta. La Taina Cununiei, paharul comun („paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui şi miresei.

Slujbele de înmormântare vor fi oficiate în biserică, în prezența a maximum 16 participanți, sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare, respectând distanţa de 2 m şi alte prevederi legale în vigoare.

Credincioşii ortodocși români care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile TRINITAS TV şi Radio TRINITAS ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

Credincioșii bolnavi care nu se pot deplasa la biserică, vor primi Împărtășania pentru bolnavi cu respectarea strictă a regulilor sanitare.

BOR anunță redeschiderea bisericilor! Ce nu ai voie să faci în lăcașurile de cult
BOR anunță redeschiderea bisericilor! Ce nu ai voie să faci în lăcașurile de cult
Foto: Ziarullumina.ro
  • Folosirea spațiului liturgic

Este interzisă prinderea sau atingerea mânerului ușii de la biserică. Iar acolo unde este posibil intrarea și ieșirea din lăcașul de cult vor fi diferite pentru a se evita aglomerările.

Potrivit reglementărilor, la interval de 4 ore lăcașul de cult va fi bine aerisit.

La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

Pe toată perioada panndemiei, credincioșii nu au voie să sărute icoanele, moaștele sau mâna preotului.

Urmăriți Impact.ro și pe