Avertizare meteo ANM. Cod portocaliu de furtuni în cinci județe din țară. Alte 30 de județe se află sub cod galben

Ana Anitoiu 28.04.2022, 11:15
Avertizare meteo ANM. Cod portocaliu de furtuni în cinci județe din țară. Alte 30 de județe se află sub cod galben

O avertizare de Cod portocaliu, valabilă în cinci județe din țară, și una de cod galben de furtuni, pentru alte aproape 30 de județe, au fost emise, joi, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Condițiile meteo vor fi nefavorabile, în următoarele ore, în aproape tot teritoriul României.

Ce județe sunt vizate de avertizările meteo

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, avertizarea de Cod portocaliu este valabilă începând de joi, ora 12:00, până vineri, ora 6:00. Sunt așteptate ploi abundente, cu acumularea unei cantități de apă de 40…70 l/mp, în județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț și Bacău.

De asemenea, conform ANM, începând de joi, ora 10:00, și până vineri, ora 6:00, se află sub Cod galben de furtuni mai multe județe din Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova și Muntenia. Meteorologii au avertizat că sunt așteptate ploi torențiale, pe alocuri însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

„În noaptea de joi spre vineri (28/29 aprilie) aria ploilor se va restrânge spre nord-estul țării. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp”, a transmis ANM.

Codul galben vizează județele Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Arad, Alba, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vrancea, Galați, Vaslui, Brăila, Buzău, Ilfov, Călărași și parțial Hunedoara, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova.

Avertizare meteo ANM
Cod portocaliu si cod galben in tara. Foto: ANM

Prognoza meteo pentru București

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza meteo și pntru București. Aceasta este valabilă începând de joi, ora 10:00, până vineri dimineață, ora 6:00. În acest interval, cerul din Capitală va fi înnorat temporar.

Conform meteorologilor, vor fi perioade, mai ales în cursul după-amiezii de joi, cu instabilitate
atmosferică ce se va manifesta prin ploi, posibil însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. De altfel, vijeliile au făcut deja pagube în țară, în noaptea de miercuri spre joi. În Craiova, zeci de mașini au fost avariate, după ce au căzut bucăți de acoperiș de pe blocuri.

Temperatura maximă ce se va înregistra în acest interval orar în București se va situa în jurul a 19 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 8…10 grade Celsius. Spre dimineață, potrivit meteorologilor de la ANM, vor fi condiții de ceață.

Cei care au planuri să meargă în weekend la munte trebuie să știe că vremea se încălzește, dar că în toată această perioadă, sunt foarte posibile ploile. Între 1 și 4 mai, se vor înregistra în medie 8 grade Celsius. Ulterior, maximele vor ajunge și la 9 – 10 grade Celsius. Însă, minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade Celsius, pe 2 mai, după care vor crește până la 2 grade Celsius, până pe 8 mai.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...