Avertismentul trimis de China. Temperaturile sale cresc mai repede decât media globală

Beatrice Dumitru 04.08.2022, 11:16
Avertismentul trimis de China. Temperaturile sale cresc mai repede decât media globală

Vremea extremă a făcut ravagii în ultimele săptămâni, valuri de căldură lungi provocând secete și incendii forestiere în întreaga lume, în timp ce precipitațiile istorice din unele țări au provocat inundații mortale. În acest context, China  a avertizat că temperaturile sale cresc mai repede decât media globală.

China, afectată de temperaturile ridicate

În evaluarea climatică anuală publicată săptămâna aceasta, biroul meteorologic din China a descris țara drept „o regiune sensibilă la schimbările climatice globale”, cu temperaturi în creștere cu 0,26 grade Celsius la un deceniu din 1951, comparativ cu media globală de 0,15 grade.

Temperaturile medii ale solului din China au crescut mult mai repede decât media globală în ultimii 70 de ani și vor rămâne „semnificativ mai ridicate” în viitor, odată cu creșterea provocărilor legate de schimbările climatice, a spus un oficial guvernamental.

Avertismentul trimis de China. Temperaturile sale cresc mai repede decât media globală

În viitor, creșterea temperaturilor medii regionale în China va fi semnificativ mai mare decât în lume”, a declarat Yuan Jiashuang, director adjunct al Centrului Național pentru Climă (NCC) din China, citat de Reuters.

Temperaturile au depășit maximele istorice

Acesta a avertizat că schimbarea tiparelor meteorologice din China va afecta echilibrul resurselor de apă, va face ecosistemele mai vulnerabile și va reduce producția recoltelor.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a tras un semnal de alarmă luna trecută referitor la faptul că „nicio națiune nu este imună” la schimbările climatice și a spus că acum lumea trebuie să aleagă între „acțiune colectivă sau sinucidere colectivă”.

China a suportat deja săptămâni de vreme toridă, cu temperaturi care au depășit peste 44 de grade Celsius în sud-vestul Yunnanului și Hebei, în nord.

Aproximativ 131 de stații meteo din China au înregistrat temperaturi care au egalat sau au depășit maximele istorice. Evaluarea climatică a Chinei din 2021 a arătat că nivelul apelor de coastă a fost anul trecut cel mai ridicat din 1980. De asemenea, retragerea glaciară s-a accelerat, iar permafrostul activ de-a lungul autostrăzii Qinghai-Tibet a atins un nivel record, în timp ce gheața de mare a continuat să scadă.

China a înregistrat, de asemenea, o creștere cu 7,9% a acoperirii cu vegetație în 2021, comparativ cu media 2001-2020, iar evaluarea a remarcat că perioadele de creștere pentru multe plante încep mai devreme în fiecare an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...