Antonio Guterres, secretarul general al ONU, avertizează guvernele că „jumătate din omenire este în zonă de pericol”, în timp ce țările se luptă cu căldura extremă. În acest context, la Berlin are o loc o reuniune unde miniștrii din 40 de state discută despre criza climatică.
Incendiile forestiere au făcut ravagii în weekend în Europa și America de Nord. În America de Sud, situl arheologic Machu Picchu a fost aproape de a fi mistuit de flăcări, în timp ce căldura extremă a doborât recorduri în întreaga lume în ultimele luni, lovind chiar și India și Asia de Sud, iar secetele au devastat părți din Africa.
Astfel, secretarul general al ONU a avertizat că incendiile și valurile de căldură care fac ravagii în zonele globului arată că omenirea se confruntă cu „sinucidere colectivă”, în timp ce guvernele din întreaga lume se străduiesc să protejeze oamenii de impactul căldurii extreme, notează The Guardian.
„Jumătate din omenire se află în zona de pericol, din cauza inundațiilor, secetei, furtunilor extreme și incendiilor de vegetație. Nicio națiune nu este imună. Cu toate acestea, continuăm să ne hrănim dependența de combustibili fosili. Avem de ales. Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă. Soluția este în mâinile noastre”, a spus Antonio Guterres.
În Marea Britanie, a fost emisă o avertizare de căldură extremă, fiind așteptate luni cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în Regat și maxime de peste 40 de grade Celsius în unele zone.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Miniștrii reuniți la Berlin pentru o conferință de două zile despre climă, cunoscută sub numele de Dialogul climatic de la Petersberg, vor discuta despre vremea extremă, precum și despre creșterea prețurilor la combustibilii fosili și la alimente și impactul crizei climatice.
Întâlnirea, convocată anual în ultimii 13 ani de guvernul german, marchează una dintre ultimele oportunități de a ajunge la un acord între țările cheie înainte de summitul Cop27 ONU privind clima, summit ce va avea loc în noiembrie, în Egipt.
Creșterile prețurilor la energie și alimente au cuprins guvernele într-o criză inflaționistă a costului vieții, determinată parțial de pandemia de Covid-19 și exacerbată de războiul din Ucraina. De asemenea, Antonio Guterres a criticat aspru „băncile multilaterale de dezvoltare”, inclusiv Banca Mondială, care sunt finanțate de contribuabilii din lumea bogată pentru a oferi asistență țărilor sărace.