Avertisment OMS. Atacurile asupra spitalelor și ambulanțelor ucrainene sunt în creștere

Mihnea Tălău 08.03.2022, 17:02
Avertisment OMS. Atacurile asupra spitalelor și ambulanțelor ucrainene sunt în creștere

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, marți, că atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor și a altor unități sanitare din Ucraina au crescut rapid în ultimele zile, iar țara duce lipsă de provizii medicale vitale.

Agenția ONU a confirmat luni că cel puțin nouă persoane au murit în 16 atacuri asupra unor unități sanitare de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie, fără a preciza însă cine a fost responsabil, anunță Reuters.

Atacurile au crescut destul de rapid în ultimele zile

Ofițerul de urgență al OMS pentru Europa, Catherine Smallwood, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că bilanțul a inclus incidente în care ambulanțele au fost rechiziționate în alte scopuri decât asistența medicală de urgență.

„Vom continua să actualizăm aceste cifre. Acestea au crescut destul de rapid în ultimele zile”, a declarat Smallwood.

Agenția lucrează pentru a furniza rapid provizii medicale în Ucraina, unde oxigenul, insulina, echipamentul de protecție personală, articolele chirurgicale și produsele din sânge sunt în criză, a declarat directorul regional pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul briefingului.

Furnizarea de oxigen, vaccinuri pentru copii, în special împotriva poliomielitei pe fondul unei epidemii, și expertiză în domeniul sănătății mintale se numără printre prioritățile principale ale OMS pentru regiune arată agenția.

Programe de vaccinare pentru refugiați

Într-o declarație separată, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat că țările vecine Ucrainei care găzduiesc refugiați ucraineni ar trebui să îi includă pe aceștia în programele lor de vaccinare împotriva unei serii de boli.

Acestea ar trebui să acorde prioritate vaccinării împotriva COVID-19 și a poliomielitei, precum și împotriva rujeolei, deoarece acoperirea actuală de vaccinare este insuficientă pentru a preveni apariția focarelor de rujeolă, a precizat ECDC într-o declarație.

„Înghesuiala din adăposturile antiatomice și din centrele de primire ar putea facilita declanșarea unei epidemii de rujeolă, mai ales că primăvara coincide cu sezonalitatea naturală a bolii”, a adăugat agenția.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...