Armata lui Putin continuă să atace civili. Cel puţin 10 persoane, inclusiv copii, au murit la Sumî Video

Cătălina Burghelea 08.03.2022, 07:36
Armata lui Putin continuă să atace civili. Cel puţin 10 persoane, inclusiv copii, au murit la Sumî Video

Oficialii ONU pentru Drepturile Omului spun că au fost înregistrate peste 1.200 de victime civile în Ucraina, dintre care 406 au fost ucise. Cu toate acestea, este dificil de spus numărul real al morților și răniților, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite. Organizația Mondială a Sănătății a precizat că au avut loc nouă atacuri care au afectat unități sanitare, personal din domeniul sănătății și ambulanțe.

Armata rusă lansează bombe în zone rezidențiale

Luni, Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a confirmat că 406 civili au fost uciși, dar a recunoscut că cifrele reale sunt probabil „considerabil mai mari”.

Cel puțin 10 ucraineni au murit. Printre victime se află și copii

Copiii se numără printre victimele atacurilor aeriene asupra orașului Sumî și a suburbiilor din jur, potrivit unui oficial militar ucrainean local. Cel puţin 10 persoane, inclusiv minori, și-au pierdut viața într-un atac al ruşilor la Sumî, a anunţat, luni, Dmitri Jiviţki, şeful administraţiei regionale. Acesta a declarat într-un videoclip postat pe Facebook că, după ora locală 23:00, avioane de război rusești au bombardat partea de nord-est a orașului Sumî.

„Din păcate, printre cei uciși se numără și copii”, a spus Jiviţki, adăugând că mai mult de 10 persoane au fost ucise.

„Copiii sunt uciși”, a scris oficialul ucrainean pe rețelele sociale, împărtășind un videoclip cu atacul raportat.

„Nu vom ierta niciodată asta!” a adăugat Dmitri Jiviţki mai târziu.

Un obuz a lovit o biserică

Tot luni, biserica din satul ucrainean Zavorîci a luat foc, după o presupusă lovitură militară. Flăcările au cuprins lăcașul de cult. În ​videoclipurile bisericii Sf. Gheorghe, acoperișul verde a luat foc.

„Au atacat biserica noastră; băieții nu intră acolo”, spune un bărbat din videoclip. „Au plecat și au lovit biserica noastră”.

„Lumea rusă”, spune altul într-un alt videoclip. „Iată lumea ta rusă!”

Pe site-ul lor, Biserica Ortodoxă Ucraineană a confirmat că biserica din Zavorîci a luat foc. Preotul protopop Petro Kotyuk a declarat că un obuz a lovit cupola bisericii și că trupele ruse au tras în case.

captură foto CNN
captură foto CNN

Mai multe orașe ucrainene, atacate cu rachete de trupele lui Putin

Armata lui Vladimir Putin „bombardează” marile orașe ucrainene, inclusiv Harkov, Kiev și Cernihiv, precum și Mykolaiv și Mariupol din sud, a precizat un înalt oficial american al Apărării.

„Cu siguranță am observat intensificarea incendiilor cu rază lungă de acțiune, a bombardamentelor, atacurilor cu rachete. Evaluăm că acestea lovesc ținte civile, infrastructură, zone rezidențiale”, a declarat oficialul.

„Nu este clar” dacă rușii lovesc în mod deliberat ținte civile sau dacă sunt „rezultatul impreciziei”, dar „în mod clar se întâmplă”, a continuat expertul american.

„Aproape 100%” din puterea de luptă a Rusiei se află acum în Ucraina

Rusia are „aproape 100%” din puterea sa de luptă la granița cu Ucraina și în Belarus, anunță SUA. De asemenea, Federația Rusă a lansat peste 625 de rachete împotriva Ucrainei.

Deși spațiul aerian de deasupra Ucrainei este încă contestat, SUA spun că președintele ucrainean Volodimir Zelenski are la dispoziție „majoritatea aeronavelor cu aripi fixe”, precum și arme sol-aer pentru a apăra frontul aerian.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...