Un avertisment îngrijorător vine din partea OMS cu privire la numărul tot mai mare de îmbolnăviri din ultimele două săptămâni. Tendința de creștere a numărului de infectări este întâlnită la nivelul Europei, lucru întâlnit și în România.
Reprezentanții Organizației Mondiale a sănătății au atenționat că lumea trebuie să depună mai multe eforturi în scopul de a combate coronavirus. OMS îndeamnă toate statele lumii să nu lase garda jos în fața pandemiei, susținând că lumea încă se află în ”faza acută”. Acest lucru permite virusului să pătrundă în comunități ucigând mii de oameni în fiecare săptămână. .
„Suntem într-o perioadă foarte riscantă. Trebuie să ne dublăm eforturile, nu este o perioada pentru relaxare. Acest lucru este cauzat parţial de oboseala provocată de carantină. Oamenii devin mai relaxaţi, deoarece consideră că vaccinurile sunt pe drum”, a declarat dr. Soumya Swaminathan, de la OMS.
Potrivit OMS, noile cazuri de Covid-19 continuă să crească la nivelul întregului glob. Astfel, după șase săptămâni de declin, în ultima săptămână au fost anunțate peste 2,6 milioane de noi infectări în ultima săptămână a lunii februarie. Creșterea este de 7% față de săptămână anterioară. Mediterana de Est, Asia de Sud-Est, Europa și America au înregistrat creșteri între 6% și 14%. 3
Vicepreședintele executiv al Fundației Robert Wood Johnson, Julie Morita, consideră că oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că în acest moment, numărul de infectări, decese și spitalizări este încă foarte crescut. Chiar dacă acest număr este mai scăzut față de apogeul pandemiei, asta nu înseamnă că pericolul a trecut.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Este încă necesar să purtăm masca, să respectăm distanțarea socială, să evităm aglomerația și să ne vaccinăm. Deși vaccinurile sunt în creștere pentru noi în țară, nu putem lăsa garda jos. Este prea devreme pentru a ne relaxa”, a spus Julie Morita.
Cu privire la Europa, tot mai multe țări se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului noi de cazuri. În anumite state, autoritățile se pregătesc pentru cel de-al treila val al pandemiei, cu atât mai mult cu cât acum circulă noi tulpini, mult mai periculoase și contagioase. În Cehia, la sfârșitul lunii februarie, cifrele au arătat cea mai mare rată de incidență din lume.
Această creștere este cauzată de tulpina britanică, astfel că bilanșul zilnic a ajus să arate 15.000 de cazuri. Din cauza faptului că numărul pacienților în stare gravă a cunoscut un record, cehii se pregătesc de o nouă carantină. Pe listă se mai regăsesc și Polonia și Slovacia. Numărul de cazuri din Polonia a crescut constant cu 20%, dintre care 10% sunt provocate de varianta britanică a Covid-19 .