Autostrada Nordului va fi gata până în 2025. Ce orașe din România leagă

Iancu Andreea 27.10.2020, 18:33
Autostrada Nordului va fi gata până în 2025. Ce orașe din România leagă

România face pași mici către statutul de țară europeană din punct de vedere al numărului de autostrăzi care o străbat. Deși până în prezent, lucrările s-au realizat încet și de cele mai multe ori nesigur, cel mai recent proiect promite că vom putea circula pe un tronson de autostradă nou începând cu anul 2025.

Șoferii vor putea circula pe Autostrada Nordului peste cinci ani

Traficul reprezintă una dintre problemele majore cu care se confruntă șoferii din România. Ambuteiajele sunt la ordinea zilei în marile metropole, însă ele nu lipsesc nici la drum lung. Ca exemplu, una dintre zonele cele mai afectate este chiar Valea Prahovei. Pentru aceasta se caută încă soluții de gestionare a cozilor de mașini care se întind pe kilometri întregi, în special în perioada concediilor. Totuși, Autostrada Nordului promite să asigure accesul rapid într-o altă regiune a țării.

Datorită unui proiect votat recent de Camera Deputaților, Maramureșul și Bucovina vor beneficia de o autostradă. Noul tronson de drum ar urma să fie gata în 2025.

„Acest obiectiv se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene. Termenul de execuţie al obiectivului este de 4 ani de la data intrării în vigoare a acestei legi. Prevederile legii intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021”, conform iniţiativei legislative.

Maramureșul și Bucovina vor fi unite de Autostrada Nordului începând cu 1 ianuarie 2025
Maramureșul și Bucovina vor fi unite de Autostrada Nordului începând cu 1 ianuarie 2025

Când încep lucrările pentru Autostrada Nordului

Proiectul a fost adoptat de către Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Plenul a acceptat demararea lucrărilor pentru Autostrada Nordului cu 211 voturi pentru și o abținere, conform agerpres.ro. Acum legea urmează să fie trimisă către președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Potrivit proiectului de investiții, lucrările de construcție la autostrada care unește Maramureșul de Bucovina ar urma să debuteze la 1 ianuarie 2021. Astfel, tronsonul urmează să acopere zonele Vama Oar – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava. 

Datele disponibile arată că termenul de execuție al lucrărilor este până la data de 1 ianuarie 2025, însă se cunoaște că multe dintre autostrăzile din România au întâmpinat dificultăți pe parcurs. Astfel, unele dintre porțiunile de drum au fost puse în așteptare, amânate și întârziate.

Autostrada Nordului se adaugă la lista nu tocmai lungă a tronsoanelor pe care se circulă cu viteza maximă de 130 de kilometri. În România, până acum, șoferii pot străbate mai repede diferite regiuni folosind Autostrada A2 – Bucuresti – Fetesti – Cernavoda – Medgidia – Constanta, Autostrada A4 – Ovidiu – Agigea.

Totodată, așteaptă să fie finalizate și porțiuni din:

  • Autostrada A1 – Bucuresti – Pitesti – Curtea de Arges – Sibiu – Orastie – Deva – Lugoj – Timisoara – Arad – Nadlac – Ungaria
  • Autostrada A3 – Bucuresti – Ploiesti – Comarnic – Brasov + Tg. Mures – Gilau – Bors – Ungaria
  • Autostrada A10 – Sebes – Turda.
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...