EXCLUSIV

AUR vrea lege pentru stoparea demolării bisericilor. Patriarhia Română: „Nu trebuie să confundăm un lăcaș de cult cu un hangar liturgic”

Gabriela del Pupo 22.06.2022, 17:05
AUR vrea lege pentru stoparea demolării bisericilor. Patriarhia Română: „Nu trebuie să confundăm un lăcaș de cult cu un hangar liturgic”

Saga bisericii din Constanța continuă. După ce Judecătoria Constanța a decis, în urmă cu doar câteva zile, amânarea provizorie a punerii în aplicare a deciziei demolării, George Simion anunță un proiect legislativ prin care să interzică demolarea bisericilor. Impact.ro a contactat Patriarhia Română dar și alți parlamentari pentru a vedea dacă o astfel de propunere legislativă se susține.

„Nu există vreo opțiune pentru ca statul să intre peste un cult și să îi dărâme bisericile”

George Simion a anunțat că proiectul legislativ prin care statul ar urma să reglementeze ce se întâmplă cu proprietățile cultelor este pregătit și urmează să caute susținere la alți deputați și senatori de la alte partide din Parlament. Inițiativa AUR este semnată de parlamentarii George Simion, Claudiu Târziu și George Axinia.

„Mâine poate fi depusă. Am stat de aseară până acum să găsim soluțiile cele mai bune pentru a realiza acest proiect de lege. Dacă avem susținerea și celorlalte partide politice, vom avea o lege trecută în timp record prin Parlament. Gânduri bune la toți românii care sunt creștini și nu numai, dar este o majoritate a românilor care sunt creștini. Și cei care vor să ne demoleze bisericile să-și pună pofta în cui!”, a anunțat George Simion, la Realitatea PLUS.

Cătălin Teniță, deputat USR, vicepreședinte al Comisiei pentru Drepturile Omului, Minorități și Culte, spune că actualul cadru legislativ nu trebuie îmbunătățit absolut deloc. Dreptul la proprietate al cultelor din România este inclus deja în legislație iar respectarea legii pentru funcționarea acestor lăcașe de cult este de asemenea responsabilitatea administratorilor. Statul nu trebuie să intervină.

„Sunt trei aspecte mari și late. În primul rând este aspectul legat de proprietate și până la urmă un proprietar poate să dispună cum dorește el de bunul propriu. Ceea ce înseamnă că dacă un cult decide că o anumită biserică nu îi mai slujește, nu mai sunt suficienți credincioși în zonă sau au ridicat altă biserică, poate să o transforme într-o clădire cu altă destinație. Poate într-un muzeu liturgic, o instituție de ajutorare a celor săraci, aș spune că este dreptul cultelor de a dispune de proprietatea lor.

Noi avem constituția care consfințește dreptul la libertatea religioasă, acest lucru excede alte discuții până la urmă. Ceea ce fac colegii din AUR, exagerat spus colegi, este un populism, nu este altceva. Dacă până și cultele spun că ele doresc să fie lăsate în pace și să-și urmeze singure acțiunea.

În al doilea rând, cum spuneam mai devreme e vorba de libertatea religioasă, dacă Constituția și tratatele internaționale menționează libertatea religioasă, asta include dreptul fiecărui cult de a dispune de patrimoniul propriu.

Al treilea aspect este legat de modul în care statul trebuie să fie separat de cult. Noi trebuie să trăim într-un stat laic, statul nu are dreptul să interfereze în treburile cultelor. Nu putem să venim să normăm peste culte prin această făcătură de proiect de lege. Pe vremea lui Ceaușescu s-au dărâmat biserici, dar asta nu înseamnă că acum ne aflăm în această situație. Nu există vreo opțiune pentru ca statul să intre peste un cult și să îi dărâme bisericile.” spune deputatul.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR
Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR

„Proiectul respectiv nu a fost inițiat de Biserică sau cultele religioase”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, este de părere că decizia instanței de a demola biserica de la Constanța, a fost absolut justificată și nu vede breșe în legislație pentru lăcașele de cult construite în mod legal. De asemenea, și acesta a punctat faptul că într-o societate democratică statul nu trebuie să se impună în activitatea sau modul de administrare a proprietăților cultelor religioase.

„Proiectul respectiv nu a fost intițiat de Biserică sau de cultele religioase pentru că într-o societate democratică, nu totalitar atee, nu există o rațiune practică reală pentru a milita împotriva absurdei demolări a unei biserici autentice.
Cazul de la Constanța, care înțeleg că a provocat această inițiativă, nu are în centru un act de demolare a unei biserici propriu-zise, ci doar demontarea unui surogat de biserică. Nu trebuie să confundăm, spre binele imaginii reale a Bisericii, un lăcaș de cult reprezentativ pentru aceasta, cu un „hangar liturgic” ridicat provizoriu și neinspirat de nicio normă canonică.
Așadar, proiectul legislativ respectiv nu are din fericire un obiect real și sperăm că nu va mai fi niciodată nevoie să apărăm în România un lucru subînțeles: o biserică autentică, construită legal, sau un lăcaș de cult religios real, nu pot fi demolate din rațiuni ideologice anticreștine sau antireligioase.
Într-un stat democratic care respectă, prin natura lui, sacrosancta libertate religioasă, nu se întâmplă pur și simplu așa ceva.” a declarat reprezentantul Patriarhiei Române.

IPS Teodosie refuza sa iasa la pensie

„Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta”

IPS Teodosie nu vede problema în același fel. Aproape de termenul limită pentru demolarea bisericii construită ilegal, Izvorul Tămăduirii, ridicată în urmă cu 20 de ani fără autorizație de construcție, acesta a început să acuze autoritățile. Deocamdată s-a obținut doar o amânare dar IPS Teodosie a făcut apel chiar la prim-ministrul țării pentru a salva o biserică descrisă mai sus chiar de reprezentanții Patriarhiei ca nefiind conformă cu normele canonice.

„Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta. Apelez și la primul ministru, un om credincios, să-i ceară socoteală primarului nostru, că Primul ministru este un general și este un om credincios. (…) După o hotărâre judecătorească fără discernământ – cum să hotărască o instanță să dărâme o biserică? Ce e biserica? E lăcaşul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu, care zice: de va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acel și s-a dovedit că aşa este. Toți care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”, a spus arhiepiscopul Tomisului în predica de la finalul slujbei.

Urmăriți Impact.ro și pe