SPECIAL

USR pierde parlamentari după plecarea lui Cioloș. Val de demisii, plecări și scandaluri între „oamenii noi din politică”

Mihnea Tălău 15.06.2022, 15:13
USR pierde parlamentari după plecarea lui Cioloș. Val de demisii, plecări și scandaluri între „oamenii noi din politică”

USR-ul „oamenilor noi din politică” scârțâie din toate încheieturile. Un val de demisii, care continuă de la o zi la alta, zguduie partidul. Sondajele de ultimă oră îl dau cu 10-11% în intenția de vot a românilor, situându-se pe un clar trend descendent. Plecarea lui Dacian Cioloș din partid a reprezentat un semnal, urmat de din ce în ce mai mulți membri.

USR în prag de implozie

Tot mai multe voci din USR critică maniera discreționară, în interes propriu, prin care Cătălin Drulă, Dan Barna și Cristian Ghinea conduc partidul. Nemulțumirile s-au concretizat prin trântitul ușii.

Europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța, Dragoș Tudorache, l-au urmat pe Dacian Cioloș și-au prezentat demisiile. Chiar purtătorul de cuvânt al partidului, deputatul Ionuț Moșteanu recunoștea plecările masive din partid.

Acuzațiile la adresa conducerii USR s-a întețit odată ce aripa Cioloș s-a desprins din partid, ba a inițiat și o nouă construcție politică.

„Adevăratele decizii se iau într-o cameră închisă în care nu aude nimeni ce se întâmplă. Cea mai mare parte a membrilor e ignorată de la discuțiile importante din teama de transparență și pierderea controlului”, a declarat deputatul USR, Andrei Lupu.

El consideră că în aceste condiții vor exista multe plecări din partid.

„Există mai mulţi colegi din grup şi mai mulţi preşedinţi de filială care iau în calcul acest lucru”, a conchis el.

Un imens scandal mocnește și în organizația de Timiș, condusă de primarul Dominic Frițz, acuzat că este un adevărat satrap.

Demisionarii se alătură noului partid, Reper

Chiar marți, senatorul Cosmin Poteraş și-a anunțat demisia, stârnind reacții dure din partea liderului interimar Cătălin Drulă. Acesta a dat vina pe Dacian Cioloș, afirmând că acesta ar avea „un plan lipsit de demnitate”, de a-i „forţa” pe parlamentarii USR să devină traseişti.

Iată care sunt cei 11 parlamentari USR care au demisionat sau care și-au făcut cunoscută intenția de a demisiona din partid: Cosmin Poteraș, Cristina Camelia Rizea, Oana-Alexandra Cambera, Monica Berescu, Lóránt-Zoltan Sas, Alin Prunean, Ion Dragoș Popescu, Simina Tulbure, Daniel Toda, Cristian Ichim și Andrei Lupu.

Aceștia se vor alătura noului partid Reper, înființat de eurodeputații Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache și Alin Mituța.

Adevărata lovitură pentru USR

Marea și adevărata problemă a USR este că de acum nu va mai putea ataca legi la Curtea Constituțională. Plecarea celor 11 parlamentari este lovitura decisivă, întrucât USR rămâne cu 23 de senatori și 44 de deputați, un număr insuficient pentru a-și face jocurile politice.

Pentru a ataca legi la CCR este nevoie de minimum 25 de senatori sau 50 de deputați. Astfel, USR ajunge la mâna negocierilor, cu cine ar dori, independent sau din alte partide, să îi sprijine în demers. Cum în arcul guvernamental este greu să facă prozeliți, USR va ajunge cu căciula în mână la parlamentarii minorităților, la neafiliați, la cei controlați de Ludovic Orban sau Dacian Cioloș, ori poate chiar la cei din AUR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...