EXCLUSIV

Vasile Bănescu, despre Sărbătorile Pascale: „Să nu uităm că până la Înviere, Hristos a trecut prin suferință”

Gabriela del Pupo 21.04.2022, 11:12
Vasile Bănescu, despre Sărbătorile Pascale: „Să nu uităm că până la Înviere, Hristos a trecut prin suferință”

În fiecare an reprezentații Bisericii atrag atenția asupra elementului spiritual al Sfintelor Sărbători de Paște. După doi ani de pandemie și restricții, românii se vor bucura anul acesta de Slujba de Înviere ca înainte. Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a vorbit în exclusivitate pentru impact.ro despre unele practici din perioada de restricții care ar trebui păstrate. Decența, păstrarea ordinii, sau sobrietatea nu ar trebui uitate. De asemenea, din păcate, și aceste sărbători sunt umbrite de o altă tragedie, cea a războiului din Ucraina.

„Apropos de solidaritate, avem motive consistente să ne-o manifestăm în legătură cu cei de lângă noi”

Ca și în alți ani, preoții recomandă ca în aceste zile, marcate de o puternică simbolistică religioasă, să ne luăm un timp de reflecție pentru a medita la semnificațiile sărbătorii.

În contextul în care pandemia a trecut și mulți credincioși vor vrea să profite de libertatea nou câștigată, ce nu ar trebui să uite?

În mod evident, timpul pe care îl străbatem acum, cel al Sfintelor Pătimiri este, în primul rând, un timp cu conotații profund religioase. Un timp al sobrietății, un timp al reflecției de tip religios și moral, așadar în aceste zile când se adâncește actul postirii, acesta trebuie însoțit și de un act de reflecție la relația noastră cu ceilalți.

De aici rezultă o raportare la celălalt, la aproapele nostru, fondată pe câteva virtuți cardinale în Creștinism, precum dragostea, precum bunăvoința, precum solidaritatea.” spune Vasile Bănescu.

Biserica s-a comportat exemplar în primirea refugiaților la granițe, dar și în găzduirea familiilor pe termen mediu și lung. Nici în aceste zile nu ar trebui să uităm de tragedia acestor familii despărțite care trec prin momente extrem de grele.

„Apropos de solidaritate, avem motive consistente să ne-o manifestăm în legătură cu cei de lângă noi, cu cei sărmani, dar și cu cei mai îndepărtați de noi, sau care ajung la noi în țară. E vorba de refugiați care vin la noi, pentru a scăpa cu viață din calea unui război strigător la cer de nedrept. Este așadar un timp profund, un timp unic în calendarul creștin.” mai spune preotul.

„Nu ne vor lipsi niciodată înghesuiala sau îmbrânceala sau alte atitudini care își făceau loc”

În ceea ce privește comportamentul credincioșilor în biserică și la slujbe restricțiile de distanțare au adus și un lucru pozitiv. Creștinii au început să manifeste mai multă răbdare atunci când parcurg procesiunile religioase și când vin să ia lumină sau apă sfințită, ceea ce ar trebui păstrat, spune reprezentantul Patriarhiei Române.

„Aceste sărbători trebuie să fie un prilej de manifestare a decenței noastre, a profilului nostru moral, al încreștinării noastre. Gradul nostru de încreștinare se manifestă mai ales în contextul unor sărbători și în contextul prezenței noastre în spațiul public. Restricțiile prin care am trecut timp de doi ani de zile au rămas, din fericire, în urmă. Nu trebuie să rămână însă în urmă niște lucruri care sunt în mod firesc dictate de bunul simț atunci când ne aflăm în spațiul public. Mă refer la păstrarea ordinii, la păstrarea decenței, la păstrarea sobrietății în cadrul manifestării religioase.

Nu ne vor lipsi niciodată înghesuiala, sau îmbrânceala sau alte atitudini care, din păcate, cândva își făceau loc, cu ocazia acestor manifestări. Să ne bucurăm de apropierea marii sărbători a Învierii lui Hristos, dar să nu uităm că până la Înviere, Hristos a trecut prin suferință, a trecut prin moarte.” a mai spus Vasile Bănescu.

Poate cel mai important lucru pentru cei care celebrează Sărbătorile Pascale este cunoașterea semnificației și evenimentelor descrise în Biblie. Fiecare sărbătoare dinaintea Învierii evocă un gest, o manifestare a lui Isus prin care Fiul lui Dumnezeu demonstrează sacrificiul său.

„În zilele acestea, Joia Mare și Vinerea Mare, avem ca subiecte trădarea lui Isus, pe care a comis-o chiar unul dintre apostolii săi, marea temă a trădării, care înseamnă cel mai odios act împotriva dragostei, avem tema smereniei, Dumnezeul Universului, Creatorul, îngenunchează în fața apostolilor și le spală picioarele, întrebându-i, dacă înțeleg ce face el în acel moment. E o întrebare pentru noi toți, ce a făcut Dumnezeu și cât de departe a ajuns iubirea sa pentru om?

De asemenea, avem marea temă a jertfei, a răstignirii, care înseamnă nu doar îmbrățișarea întregii lumi, cu iubirea sa răstignită. Înseamnă și responsabilitatea pe care o avem noi toți, aceea de a nu uita ce s-a întâmplat în anul 33 la Ierusalim. Dacă Hristos a fost răstignit, a murit și a înviat, dacă ajungem să înțelegem aceste lucruri, în mod esențial înseamnă că nu va fi zadarnică credința noastră. Ne spune și Sf. Pavel, dacă Hristos nu ar fi înviat zadarnică ar fi credința noastră. Din fericire el a arătat dumnezeirea sa prin Înviere, avem așadar motiv de speranță.”

Urmăriți Impact.ro și pe