EXCLUSIV

Au explodat prețurile la cereale: „40 de hectare, aproape 90.000 de euro, o sumă suficientă pentru achiziția unui apartament în București”

Gabriela del Pupo 29.04.2022, 17:25
Au explodat prețurile la cereale: „40 de hectare, aproape 90.000 de euro, o sumă suficientă pentru achiziția unui apartament în București”

Vești bune pentru agricultura din România, dar nu și pentru consumatori. Prețul pe bursă la porumb, rapiță sau alte cereale a depășit maximul istoric. Partea care privește producția, însă, implică importurile de îngrășăminte, cheltuieli de combustibil, sau alte costuri care taie din profitul producătorului. Rezultatul este din păcate reflectat și în piața bursieră, rapița sau porumbul au ajuns să fie produse de lux. Impact.ro a vorbit în exclusivitate cu Gabriel Razi, consultant conectat la piața bursieră pentru a afla cotațiile actuale.

„Cotația rapiței se află la maxime istorice absolute”

Din păcate, dintre cele mai banale culturi ajung să devină un lux pe piața internațională. Rapița a ajuns să fie evaluată la un maxim istoric în ultimele săptămâni. Cei care produc au și avantajul de a tranzacționa produsele la un preț care să fie adaptat proximității producătorilor.

„În momentul acesta toate produsele cerealiere și cele din complexul oleaginos sunt efervescente din punct de vedere al evoluției prețurilor, cel mai fierbinte segment este cel al semințelor și boabelor oleaginoase, în condițiile în care interdicția de export, din Indonezia a tensionat piața care era și așa tensionată, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Cotația rapiței se află la maxime istorice absolute. Pe piața românească, cotația rapiței, este aproape în paritate cu prețul de pe bursa europeană.” spune analistul intervievat.

Ne putem cumpăra un apartament în București cu 4 camioane de rapiță

Sectorul agricol are cel mai mult de suferit din cauza războiului din Ucraina, cele mai sărace țări erau și cele care își permiteau, în materie de mediu, să producă îngrășăminte. Prețul acestui stimulent a crescut semnificativ de la începutul războiului, atât Rusia cât și Ucraina fiind principali exportatori. În ceea ce privește cotația la bursă, 4 camioane de rapiță sunt o investiție reală în acest sezon.

„Din 40 de hectare, adică 100 de tone, respectiv un transport de patru camioane, poate duce către suma de aproape 90.000 de euro. O sumă suficientă pentru achiziția unui apartament în București, fără discuție. Vorbim de încasări și nu de profitabilitate. Infrastructura generează perturbări pe lanțul de generare de valoare de la ferme către punctele de consum intern sau către portul Constanța. Salvarea acestui an este că nivelul de preț va fi unul bun și foarte bun, pe parcursul acestui sezon astfel că fermierii români ar putea fi plătiți pentru noi turbulențe în piețele agricole.” mai spune specialistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...