Aspirina, leac pentru Covid-19? Cercetătorii pare că au făcut o descoperire eficientă și la îndemâna oricui

Andreea Bisinicu 06.11.2020, 21:27
Aspirina, leac pentru Covid-19? Cercetătorii pare că au făcut o descoperire eficientă și la îndemâna oricui

Aspirina, leac pentru Covid-19? Cercetătorii pare că au făcut o descoperire eficientă și la îndemâna oricui. Ce efecte are aspirina asupra organismului și de ce este bună atunci când ai infecție de coronavirus în corp.

Aspirina, leac pentru Covid-19? De ce este indicată

Aspirina ar putea veni în ajutorul bolnavilor de Covid-19. Conform cercetătorilor de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Maryland, o doză zilnică de aspirină poate ajuta la reducerea riscului de complicaţii grave.

Au fost examinate dosarele medicale a 412 pacienţi, care au fost internaţi în spital. După puțin timp, doctorii au observat că cei care au luat aspirină au avut o scădere cu 47% a riscului de a muri din cauza COVID-19, în comparaţie cu cei studiaţi, care nu luau o doză zilnică de aspirină.

Totuşi, doctorii spun că dozele mari, luate fără consultul unui medic, pot duce la anumite complicaţii.

„Aspirina are şi un efect antiinflamator, dar şi anticoagulant, adică împiedică formarea de cheaguri. Scade inflamaţia de la nivelul ţesuturilor afectate. Are şi un pic de efect antialgic, deci scade durerea şi desigur această component anti-plachetară. Ştim prea bine că în infecţia cu Sars-Cov-2 este un status procoagulant, adică se formează aceşti trombi care pot duce la complicaţii severe, cum este tromboembolismul pulmonar şi prin administrarea de aspirină, scădem puţin acest risc. Nu ar trebui totuşi să luăm aspirină fără indicaţia unui medic. Nu ne apucăm să luăm de la sine putere”, a afirmat Anamaria Dobrotă, medic infecţionist, conform Mediafax.

Aspirina, leac pentru Covid-19? Ce au descoperit cercetătorii. Specialiștii au observat că în cazul persoanelor care iau aspirină au fost cu 44% mai puţine şanse de a fi puse pe un ventilator.

De asemenea, se pare că în cazul persoanelor care iau aspirină există cu 43% mai puţine şanse de a fi admise la unitatea de terapie intensive. Între 30-70% dintre persoanele cu Covid de la terapie intensivă dezvoltă cheaguri.

Intregul mapamond se confrunta cu o pandemie de coronavirus de la inceputul anului 2020
Intregul mapamond se confrunta cu o pandemie de coronavirus de la inceputul anului 2020

Cu ce medicament s-a tratat un medic infectat cu Covid-19

Totuși, medicul Cristian Băicuș a reușit să se vindece de noul coronavirus după ce a folosit un tratament banal. El a apelat la clasicul Paracetamol, având în vedere că s-a confruntat cu o formă ușoară a bolii. De asemenea, pe parcursul tratamentului, medicul a mărturisit că nu a fost nevoie de administrarea anticoagulantelor.

Ceea ce este de reținut, spune medicul, este că acest tratament nu este dedicat oricărui pacient de Covid-19. Profesorul Băicuș încurajează ideea că fiecare bolnav trebuie să beneficieze de tratament personalizat, în funcție de afecțiunile sale preexistente.

„Am luat Paracetamol. Încă nu știm dacă coagulantele salvează sau nu vieți. Avem niște motive logice să credem că salvează vieți, pentru că sunt multe tromboze, dar încă nu s-a demonstrat. Dacă aș fi avut o formă mai gravă aș fi acceptat anticoagulant. Dacă aș fi avut o afectare pulmonară cu furtună citokinică probabil că aș fi acceptat, deși primele studii nu arată, din nou, că ar salva vieți”, explică medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe