Așa îți înțelegi mai bine câinele: motivul fascinant pentru care ajunge să mănânce iarbă

Gabriel Peneș 06.06.2023, 15:34
Așa îți înțelegi mai bine câinele: motivul fascinant pentru care ajunge să mănânce iarbă

Majoritatea deținătorilor de câini cunosc obiceiul acestora de a mânca iarbă. Un obicei aparent surprinzător pentru un animal predominant carnivor. În general, este vehiculată ideea că fac acest lucru atunci când îi doare stomacul, consumul de iarbă făcându-i să vomite și să se elibereze de alimentul ce le-a picat greu. Dar motivele acestui comportament par să fie legate de un cu totul alt lucru, arată un studiu recent.

Așa îți înțelegi mai bine câinele

Pentru mulți oameni, a vedea un câine mâncând iarbă pare un lucru incredibil și chiar nefiresc. Sigur, iubitele noastre patrupede nu sunt ierbivore, așa că acest comportament dă de gândit multora. Dar aproximativ 80% dintre proprietarii de câini au observat acest obicei la aceștia, arată anumite studii, deci există o explicație logică pentru asta.

În general, se consideră că mâncatul de iarbă se manifestă atunci când pe un câine îl doare burta, consumul acesteia ajutându-l să elibereze alimentele care i-au făcut rău, provocându-i vomitatul. Poate că da, poate că nu: un studiu făcut pe 12 câini care mâncau iarbă zilnic a constatat că au existat puține episoade de vărsături. Cu toate acestea patrupedele consumau cu plăcere iarbă.

Alți câini mănâncă iarbă pentru a umple un gol în alimentația lor, se mai crede. De regulă, dacă patrupedul nu este hrănit cu o formulă completă sau un sortiment de hrană premium care să-i asigure toate vitaminele şi mineralele simte nevoia de a și le asigura din mediul natural, iarba fiind o soluție ideală și o sursă bogată de fibre.

Așa îți înțelegi mai bine câinele: motivul fascinant pentru care ajunge să mănânce iarbă
Obiceiul câinilor de a mânca iarbă ar putea fi mult mai vechi decât se credea, având legătură cu strămoșii lor, lupii

Motivul fascinant pentru care ajunge să mănânce iarbă

Dar studiile făcute în Parcul Național Yellowstone din SUA au indicat un motiv neașteptat pentru care câinii ar fi tentați să mănânce iarbă. Pur și simplu, este posibil ca acest comportament să fi fost de la strămoșii lor, lupii. De altfel, cu ocazia acelorași studii, în fecalele de lupi au fost găsite până la 74% resturi de iarbă, scrie sciencealert.com.

Constatarea oamenilor de știință a fost că, pe vremea în care câinele nu luase încă prima masă, era mai probabil să mănânce iarbă. Pe scurt, cu cât câinele era mai flămând, cu atât era mai probabil să mănânce iarbă. Asta nu înseamnă că micul tău pechinez sau caniche este vreun lup deghizat, ci că acest obicei ancestral a rămas, undeva, în gena sa.

Sigur, mai există, de asemenea, probabilitatea ca patrupedul tău să se plictisească pur și simplu. Când câinele stă închis toată ziua în casă sau în curtea din spate, iarba poate deveni un mod de distragere a atenţiei.

Totuși, există vreun motiv pentru care nu ar trebui să-ți lași câinele să mănânce iarbă? Din păcate, sunt mai multe. În primul rând, s-ar putea să nu vrei ca câinele tău să-ți mănânce gazonul din cauze estetice. Într-o notă mai serioasă, trebuie să iei în calcul faptul că iarba este uneori tratată cu erbicide, inclusiv cea din curtea ta.

Substanțele chimice pentru gazon sunt detectate frecvent în gazon timp de până la 48 de ore după aplicare și au fost detectate și în urina câinilor cu acces la iarba tratată în acest fel. Și, din nefericire, cercetările au sugerat că poate exista o legătură între cancerul vezicii urinare la câini și expunerea la aceste erbicide.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....