Clonarea animalelor, la un alt nivel: lupul creat de chinezi care poate salva o specie de la extincție

Gabriel Peneș 27.09.2022, 11:46
Clonarea animalelor, la un alt nivel: lupul creat de chinezi care poate salva o specie de la extincție

Clonarea animalelor, la un alt nivel. Cercetătorii chinezi au anunțat clonarea, în premieră, a unui lup arctic sălbatic. Puiul, o femelă pe nume Maya, s-a născut în luna iunie, iar embrionul a fost crescut în interiorul unui câine din rasa beagle, aceștia având o descendență genetică comună cu lupii arctici. Reușita dă speranțe cercetătorilor în privința salvării unor specii pe cale de dispariție, la 26 de ani de la clonarea primului animal, faimoasa oaie Dolly.

Clonarea animalelor, la un alt nivel

Cercetătorii chinezi de la Singogen Biotechnology au anunțat clonarea primului lup arctic sălbatic. Oamenii de știință au preluat celula donatoare de la un lup arctic sălbatic, crescând embrionul în interiorul unui câine din rasa beagle, acesta din urmă împărtășind descendența genetică cu lupii arctici.

Puiul, pe nume Maya, s-a născut în iunie, compania nu a vrut să anunțe nașterea până când puiul nu ar fi împlinit 100 de zile, scrie iflscience.com. Lupii arctici nu sunt pe cale de dispariție ca și alte rase, dar Singogen speră să folosească acest proces pentru a salva alte specii care sunt în pericol de dispariție.

„După doi ani de eforturi minuțioase, lupul arctic a fost clonat cu succes. Este primul caz de acest gen din lume”, a declarat Mi Jidong, directorul general al companiei.

Clonarea animalelor, la un alt nivel: lupul creat de chinezi care poate salva o specie de la extincție
Maya va trăi toată viața în captivitate, lucru ce constituie o problemă, printre altele, pentru cei care critică clonarea animalelor

Lupul creat de chinezi care poate salva o specie de la extincție

Lupul arctic, cunoscut și sub numele de lup alb sau lup polar, este o subspecie de lup cenușiu originar din tundra arctică înaltă, în Arhipelagul Arctic de nord al Canadei. Pentru a crea Maya, compania a folosit un proces numit transfer nuclear de celule somatice – aceeași tehnică care a fost folosită pentru a crea prima clonă de mamifer, oaia Dolly, în 1996. Dolly, care a fost creată în Scoția a fost eutanasiată la vârsta de 6 ani, după ce s-a descoperit că avea o tumore pulmonară.

De atunci, au mai fost clonate o serie de mamifere, inclusiv pisici, căprioare, câini, capre, iepuri și șoareci. O tehnică foarte asemănătoare a fost folosită și pentru clonarea Ibexului de Pirinei, o specie de capră alpină ce trăiește în Munții Pirinei, singura care se afla pe lista animalelor pe cale de dispariție.

În martie, oamenii de știință de la Universitatea din California, Santa Cruz au anunțat că au secvențiat întregul genom al păsării dodo pentru prima dată. Pasărea dodo a dispărut în secolul al XVII-lea, la doar 100 de ani după ce a fost descoperită pe insula Mauritius. De asemenea, cercetătorii Universității din Melbourne lucrează pentru a readuce la viață tigrul tasmanian, recreând speciile dispărute, în speranța că vor putea fi reintroduse în sălbăticie.

Clonarea animalelor, la un alt nivel: lupul creat de chinezi care poate salva o specie de la extincție
Oaia Dolly, primul animal clonat vreodată, în 1996, în Scoția, a fost eutanasiată la vârsta de 6 ani după ce i s-a descoperit o tumoră la plămâni

Primul mamifer clonat a fost oaia Dolly, în 1996

Compania chineză a publicat un video ce o arată pe Maya în stare bună, vioaie și jucându-se ca orice pui de lup normal. Conform Global Times, un al doilea lup arctic clonat ar urma să se nască în aceste săptămâni. Clonarea animalelor este întâmpinată cu controverse, deoarece activiștii spun că animalele implicate suferă în timpul intervențiilor chirurgicale necesare pentru obținerea de celule donatoare și transferul de embrioni.

Un alt argument împotriva clonării susținut de o parte a publicului este dacă această tehnică încalcă vreo interdicție morală, cum ar fi faptul că oamenii „se joacă de-a Dumnezeu” prin producerea de embrioni fără a folosi fertilizare.

Cu toate acestea, Mi Jidong a declarat că munca va continua în acest domeniu ir pe viitor compania vrea să cloneze animale sălbatice rare. Totuși, unele persoane din comunitatea științifică și-au exprimat îngrijorarea, în special cu privire la sănătatea animalelor clonate și la modul în care clonarea va afecta biodiversitatea. Maya, la rândul ei, este destinată să-și petreacă restul vieții în captivitate din cauza lipsei ei de socializare.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....