Aproape jumătate din țările UE suferă de secetă. „Situația este critică”. Ce spun prognozele pentru lunile următoare

Beatrice Dumitru 09.08.2022, 12:16
Aproape jumătate din țările UE suferă de secetă. „Situația este critică”. Ce spun prognozele pentru lunile următoare

Valurile de caniculă fafectează țările UE, care se confruntă cu recolte de slabă calitate, producția redusă de energie și ridică probleme majore în alimentarea cu apă a populație, așa cum războiul din Ucraina provoacă o creștere a prețurilor alimentelor și energiei. Ce spun prognozele pentru august și septembrie?

Europa, lovită de secetă

Aproape jumătate din terenul Uniunii Europene se află în prezent sub avertizare de secetă sau un nivel de „alerta” mai sever, ceea ce afectează agricultura, producția de energie și alimentarea cu apă, arată datele obținute de Comisia Europeană și preluate de Sky News.

Din Franța până în România și până în vestul Germaniei și sudul Greciei, lipsa „pe scară largă și persistentă” a ploilor, combinată cu valurile de căldură, agravează seceta. Date noi de la Observatorul European de Secetă (EDO) arată că aproximativ 45% din teritoriul blocului comunitar era în condiții de „avertisment”, a doua dintre cele trei categorii de secetă, înainte de 20 iulie.

Aproape jumătate din țările UE suferă de secetă. „Situația este critică”. Ce spun prognozele pentru lunile următoare
Jumătate din terenul Uniunii Europene se află în prezent sub avertizare de secetă.

Ce arată prognozele

Între timp, 15% din teren a trecut în cea mai gravă stare de „alertă”, ceea ce înseamnă nu numai că terenul se usucă după ploi slabe, dar și plantele și culturile sunt afectate. În primele zece zile din iulie, 46% dintre terenuri erau vizate de „avertizare” din cauza solului uscat, iar pentru 13% fusese emisă starea de „alertă”.

Prognozele de secetă pentru multe țări în august și septembrie „adaugă îngrijorări la situația deja foarte critică și, dacă sunt confirmate, vor exacerba severitatea secetei și impactul asupra agriculturii, energiei și aprovizionării cu apă”, avertiza EDO în iulie.

De exemplu, cea mai gravă secetă înregistrată în Franța a lăsat satele uscate fără apă potabilă, în timp ce fermierii au atras atenția cu privire la o posibilă lipsă a laptelui în timpul iernii, iar recoltele de porumb urmează să fie cu 18,5% mai mici decât anul trecut.

Stresul larg răspândit asupra vegetației a afectat o mare parte din Franța, precum și zonele joase din Italia, centrul Germaniei, estul Ungariei, Portugalia și nordul Spaniei”, potrivit EDO, exact în perioada în care europenii plătesc deja mai mult pe alimente, ale căror prețuri au crescut ca urmare a războiului din Ucraina.

Profesorul David Hill, fost vicepreședinte al Natural England, a spus că practicile agricole intensive au agravat seceta, făcând solul mai puțin capabil să rețină apa și, prin urmare, să se usuce.

Producția de energie are de suferit

Invadarea Ucrainei de către Rusia și perturbarea aprovizionării cu gaze au dus la creșterea prețurilor la energie. De asemenea, nivelurile scăzute ale râurilor și temperaturile mai ridicate ale apei au împiedicat producția de energie în unele zone.

Lipsa de apă a redus producția de hidroenergie a Italiei, iar potențialul energetic stocat în rezervele de apă sunt la aproximativ jumătate din nivelul ultimilor câțiva ani. Nivelul apei din rezervoarele pentru hidroenergie a scăzut în nouă țări, inclusiv Serbia, Muntenegru și Norvegia.

Probleme sunt și în Franța, unde operatorul nuclear EDF a redus, săptămâna trecută, puterea la o centrală din sud-vestul țării, din cauza temperaturilor ridicate ale apelor râului Garonne, jumătate dintre cele 56 de reactoare ale sale fiind deja oprite din cauza problemelor de întreținere sau de coroziune.

Pentru că nu plouă, Spania are condiții „extrem de favorabile” pentru incendii de pădure, în timp ce pericolul incendiilor forestiere este de la mare la extrem în cea mai mare parte a Portugaliei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...