Anunțul ONU care dă fiori. Prețurile mondiale ale alimentelor au urcat cu aproape 13% în martie

Mihnea Tălău 09.04.2022, 12:29
Anunțul ONU care dă fiori. Prețurile mondiale ale alimentelor au urcat cu aproape 13% în martie

Agenția alimentară a ONU, a anunțat că prețurile mondiale ale alimentelor au urcat cu aproape 13% în martie, atingând un nou record, în condițiile în care războiul din Ucraina a provocat turbulențe pe piețele cerealelor de bază și ale uleiurilor comestibile.

Întreruperea livrărilor în regiunea Mării Negre a exacerbat creșterea prețurilor la produsele alimentare

Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a înregistrat luna trecută o medie de 159,3 puncte, față de 141,4 puncte în februarie, un indice revizuit în creștere, informează Reuters.

Cifra din februarie a fost estimată anterior la 140,7, ceea ce reprezenta un record la momentul respectiv.

Rusia și Ucraina sunt mari exportatori de grâu, porumb, orz și ulei de floarea-soarelui prin Marea Neagră, dar invazia armatei ruse a blocat exporturile ucrainene.

Luna trecută, FAO a declarat că prețurile la alimente și furaje ar putea crește cu până la 20% ca urmare a conflictului din Ucraina, ceea ce ar putea crește riscul de malnutriție. citiți mai departe

Indicele prețurilor la cereale al agenției a urcat cu 17% în martie, atingând un nivel record, în timp ce indicele prețurilor la uleiul vegetal a crescut cu 23%, înregistrând, de asemenea, cea mai mare valoare de până acum, a precizat FAO.

Întreruperea livrărilor de recolte din regiunea Mării Negre a exacerbat creșterea prețurilor la produsele alimentare, care, înainte de războiul din Ucraina, atingeau deja maximele ultimilor 10 ani în indicele FAO, din cauza problemelor legate de recolta mondială.

Prețurile la zahăr și lactate au crescut

Prețurile la zahăr și lactate au crescut, de asemenea, brusc luna trecută, potrivit FAO.

Criza generată de pandemie a dus la creșterea prețurilor la raft foto - Pexels
Creșterea prețurilor

Vineri, în estimări separate privind cererea și oferta de cereale, FAO și-a redus proiecția privind producția mondială de grâu în 2022 la 784 de milioane de tone, de la 790 de milioane luna trecută, deoarece a luat în calcul posibilitatea ca cel puțin 20% din suprafața cultivată de iarnă în Ucraina să nu fie recoltată.

Estimarea revizuită a producției mondiale de grâu a fost totuși cu 1% peste nivelul din anul precedent, a precizat FAO.

Agenția și-a redus proiecția privind comerțul global cu cereale în anul de comercializare 2021/22, deoarece se așteaptă ca exporturile crescute din Argentina, India, Uniunea Europeană și Statele Unite să compenseze doar o parte din perturbarea exporturilor din Marea Neagră.

Comerțul total de cereale în 2021/22 a fost revizuit în scădere cu 14,6 milioane de tone față de perspectiva lunară anterioară, la 469 milioane de tone, acum cu 2% sub nivelul din 2020/21.

Stocurile mondiale de cereale preconizate la sfârșitul anului 2021/22 au fost revizuite în creștere cu 15 milioane de tone, la aproape 851 milioane de tone, în principal din cauza așteptărilor că întreruperea exporturilor va duce la creșterea stocurilor în Ucraina și Rusia, a adăugat FAO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...