Alimentul care a ajuns la un preț istoric. E recordul anului 2022

Andra Daoud 04.02.2022, 14:58
Alimentul care a ajuns la un preț istoric. E recordul anului 2022

Anul 2022 a început cu un nou val de scumpiri și, pe lângă facturile mărite la gaze și la energie electrică, oamenii scot mai mulți bani din buzunare și pentru cumpărăturile de bază. Indicele prețurilor la alimente a înregistrat, în luna ianuarie, o medie de 135,7 puncte la nivel global, față de 134,1, cât fusese în decebmrie. Care au fost alimentele care s-au scumpit cel mai mult.

Alimentul care a ajuns la un preț istoric

Potrivit unui raport al Organizației pentru Alimentație și Argicultură, care urmărește evoluția prețurilor celor mai comercializate produse alimentare la nivel global, indicele de preț la alimente a crescut cu 1,6 puncte în luna ianuarie față de decembrie. Cea mai mare creștere s-a înregistrat la uleiurile vegetale, al căror preț a atins un nivel-record în ianurie, iar creșterea a fost de 4,2%.

Și lactalele au fost mai scumpe în ianuarie, cu aproximativ 2,4%, prețul lor crescând pentru a cincea lună consecutiv. La această categorie, cele mai mari scumpiri au fost la laptele praf degresat și la unt.

Prețul cărnii a crescut, de asemenea, în luna ianuarie, dar și cerealele sunt mai scumpe cu aproximativ 0,1%. Porumbul a înregistrat o majorare de preț de 3,8%, pe fondul îngrijorărilor legate de seceta din America de Sud. În schimb, grâul s-a ieftinit cu 3,1%, datorită recoltelor bogate din Australia și Argentina.

Unul dintre puținele produse alimentare care s-au ieftinit la începutul anului a fost zahărul: prețul la nivel mondial a înregistrat o scădere de 3,1% față de luna precedentă.

Alimentul care a ajuns la un preț istoric. E recordul anului 2022
Uleiul vegetal a înregistrat un preț-record în luna ianuarie

„Scumpirile la produsele de bază sunt efectul scumpirilor în energie”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, în urmă cu câteva zile, despre creșterea prețurilor alimentelor și despre inflație. A fost adusă în discuție și o eventuală plafonare a prețurilor la alimente, iar politicianul a spus că au existat discuții, în cadrul coaliției de guvernare, pentru a se găsi soluții în acest sens:

Scumpirile la produsele de bază sunt efectul scumpirilor în energie. Haideţi să vedem, să acţionăm asupra cauzei şi apoi să le luăm gradual şi să acţionăm, în primul rând, în zona de energie. Se merge concomitent. Haideţi să acţionăm la cauză şi să vedem dacă se mai impune o plafonare la preţurile de bază, dacă mai creşte preţul.

Ştiţi foarte bine că avem şi un trend nu tocmai prielnic pentru noi toţi în ceea ce priveşte inflaţia. Aceste măsuri încercăm să le luăm astfel încât să se echilibreze acest lucru şi să stopăm această creştere a inflaţiei, altfel o creştere a inflaţiei în toată Europa, nu numai în România.

Eu o să am discuţii în aceste zile atât cu producătorii, cât şi cu reprezentanţii hypermarketurilor, să venim cu o soluţie cât mai uşoară şi cât mai accesibilă. Am văzut ce a ieşit – că revenim la raţionalizări, la cupoane. Este exclus aşa ceva, dar statul trebuie să ia anumite măsuri să nu vină unii să speculeze această lege.”, a explicat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a specificat că, în cazul în care se va face o plafonare a prețurilor alimentelor de bază, aceasta va fi valabilă pe o anumită perioadă de timp.

Urmăriți Impact.ro și pe