Tensiunile din Ucraina afectează piața din România. Prețul grâului a crescut cu 31%

Ana Anitoiu 15.02.2022, 13:46
Tensiunile din Ucraina afectează piața din România. Prețul grâului a crescut cu 31%

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia afectează piața din România. Prețul grâului a crescut cu peste 31% față de cel de anul trecut și a ajuns la un prag ce n-a mai fost atins din anul 2013 până în prezent. Costul porumbului a crescut de asemenea cu un procent considerabil, conform celor mai recente date de la Comisia Europeană.

Cât au ajuns să coste grâul și porumbul

Mai exact, potrivit datelor din 3 februarie ale Comisiei Europene, prețul mediu „liber la bord” (FOB) pentru o tonă de grâu panificabil era de 306 euro în portul Constanța. Adică cu 31,4% mai mare față de perioada similară a anului trecut. În plus, prețul mediu FOB pentru o tonă de porumb, la 27 ianuarie, era de 227 de euro, cu 15,8% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Cotațiile pentru grâul românesc s-au mai depreciat între timp, ajungând la 262 de euro tona pe 8 februarie. Analiștii cred că singurele turbulențe ar putea apărea doar la escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

„În momentul de față nu sunt premise de creștere a prețurilor. În bazinul Mării Negre nu sunt prea mulți cumpărători. Singurul lucru care poate schimba trendul este conflictul dintre Rusia și Ucraina.

România mai are de scos undeva la 3 milioane de tone de grâu, Ucraina aproximativ 7,2 milioane de tone, iar Rusia este în întârziere cu 4-5 milioane de tone față de ce se estimase inițial. Probabil că nu vor ajunge la 35 de milioane de tone (export, n.r.)”, a explicat Cezar Gheorghe, consultant senior și analist în cadrul Clubului Fermierilor Români, potrivit economica.net.

Tensiunile din Ucraina afecteaza piata din Romania. Pretul graului a crescut
Preturile, afectate de tensiunile din Ucraina

Totodată, Victor Beznea, general manager al traderului de cereale Patberg INTL și Secretar General al Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) susține că tensiunile dintre cei doi mari producători sau exportatori de la Marea Neagră au scumpit grâul și porumbul inițial. Apoi, în absența unor acțiuni militare, prețul grâului a mai scăzut, în timp ce porumbul a crescut la 245-247 de euro pe tonă.

Producția mondială ar urma să crească. Fermierii români, pe minus

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii a estimat că producția mondială va crește, mai ales datorită perspectivelor bune ale recoltelor din Australia și Argentina. Totuși, Nicolae Sitaru, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din județul Ialomița și al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), a explicat că deși fermierii au avut prețuri mari în ianuarie, lichiditatea a fost scăzută, așa cum se întâmplă de obicei când au loc creșteri rapide.

„Aici aș adăuga faptul că suntem o piață liberă și fluctuațiile de pe piața internațională se transmit și în România, urmând principiul caselor comunicante. Așa încât discuțiile de genul – de ce cresc prețurile la cereale dacă am avut o recolta mare – nu-și au sensul, dacă înțelegem mecanismele unei piețe libere.

Nu poți cere unei mori să vândă făină la un preț mai mic, dacă va cumpăra grâul la un preț mai mare. Ar însemna să limitezi prețul și la fermieri care pot vinde la un preț mai mare, corelat cu piețele din jurul nostru. Ar însemna să limitezi prețul și la îngrășăminte, care la rândul lor este determinat de prețul gazului natural”, a explicat el.

Nicolae Sitaru a adăugat că nu li se poate cere unor firme să lucreze în pierdere doar din populism și că oamenii cu venituri mici ar trebui să fie ajutați prin alte forme de protecție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...