Anunțul lui Ludovic Orban pentru românii care pleacă în vacanță în Bulgaria. Ce se va întâmpla cu ei la intrarea în țară

Raluca Juncu 26.06.2020, 12:35

Ludovic Orban a discutat despre situația românilor care pleacă în concedii și în vacanțe în Bulgaria, în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2, pe teritoriul vecin cu România.

La ce riscuri se supun românii care pleacă în Bulgaria

Nu doar România se confruntă cu un număr crescut de cazuri de coronavirus, în ultimele zile. Și Bulgaria a înregistrat un bilanț crescut de noi cazuri de îmbolnăviri de COVID-19, în ultimele zile. De pe 5 iunie și până ieri, 25 iunie, numărul infecțiilor de coronavirus a fost în continuă creștere.

Numărul de infectări cu coronavirus a crescut în Europa Centrală și de Sud-Est. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Numărul de infectări cu coronavirus a crescut în Europa Centrală și de Sud-Est. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În acest context, Ludovic Orban atrage atenția românilor care vor să plece peste o săptămână în Bulgaria că este necesar să verifice înainte site-ul INSP pentru a vedea dacă sunt nevoiți să stea în carantină la întoarcere sau nu. Deocamdată, premierul spune că cine alege Bulgaria ca destinație de concediu poate pleca liniștit.

„Bulgaria era la un scor mic, sub 5%, sigur că a crescut numărul infecțiilor destul de mult, au revenit la obligativitatea purtării măștii, și vedem cum evoluează lucrurile. Deocamdată, cine pleacă în concediu poate să plece liniștit. Poate cei cam de peste o săptămână care ar urma să plece trebuie să urmărească evoluția indicatorului respectiv pe site-ul INSP”, a declarat premierul la Digi24.

Premierul a mai precizat la nivelul Comisiei Europene se discută că de o săptămână despre stabilirea unei metodologii comune la nivel european, cu privire la călătoriile cetățenilor UE. Autoritățile din România vor adopta noi măsuri, ulterior, în conformitate cu legislația impusă de UE.

Potrivit informațiilor furnizate de MAE, la intrarea în Bulgaria, persoanele care nu sunt plasate în carantină, precum și persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, vor prezenta organelor de control de sănătate publice de la frontieră, o declarație pe proprie răspundere, prin care se obligă să respecte măsurile anti-epidemiologice, introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinul ministrului sănătății și confirmă că au luat cunoștință de riscurile privind îmbolnăvirea cu COVID-19.

În total, până ieri, 25 iunie, Bulgaria se confruntă cu un număru de 4,408 de îmbolnăviri de COVID-19, la o populație de 7 milioane de locuitori. Numărul deceselor se ridică la 211, iar cel al persoanelor vindecate la 2,370, conform datelor transmise de worldometres.com.

Urmăriți Impact.ro și pe