ANRE a amendat furnizorii de energie electrică și gaz cu 2,63 de milioane de lei, în urma neregulilor constatate

Mihnea Tălău 10.02.2022, 16:30
ANRE a amendat furnizorii de energie electrică și gaz cu 2,63 de milioane de lei, în urma neregulilor constatate

Potrivit unui comunicat remis, joi, de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) furnizorii de gaze naturale şi de energie electrică au primit amenzi contravenţionale în urma neregulilor constatate, în valoare totală de 2,63 de milioane de lei.

ANRE a constatat, în urma ultimelor verificări, că societăţile CEZ Vânzare, Electrica Furnizare şi RES Energy Solutions nu au emis facturi aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale conţinând schema de sprijin prevăzută de ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.

Amenzi pentru neregulile constatate la furnizorii de energie electrică

În urma neregulilor constatate, ANRE a sancţionat CEZ Vânzare cu o amendă de 200.000 de lei pentru activitatea referitoare la gaze naturale şi cu o amendă de 10.000 de lei pentru activitatea referitoare la energia electrică. De asemenea, Electrica Furnizare a fost sancţionată cu amendă de 200.000 de lei pentru partea de gaze naturale, iar RES Energy Solutions a primit amendă de 10.000 de lei pentru partea de energie electrică.

Mai mult, ANRE a dispus măsuri pentru ca toţi furnizorii să respecte prevederile legale, în sensul facturării consumului de gaze naturale cu aplicarea schemei de sprijin pentru beneficiarii acesteia.

Ce se intampla cu pretul la gaze si energie

Conform comunicatului, acţiunile de control ale ANRE au vizat respectarea de către furnizorii de gaze naturale şi de electricitate a mai multor obligaţii legale. Obligaţia de transmitere, în termen de 5 zile calendaristice de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de gaze naturale şi plata compensaţiilor aferente în cazul depăşirii termenului; obligaţia de transmitere, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de energie electrică şi plata compensaţiilor aferente în cazul depăşirii termenului; obligaţia privind emiterea facturii cu decontul final de lichidare şi transmiterea acesteia clientului final, în termen de maximum 42 de zile de la data schimbării efective a furnizorului de energie electrică sau gaze naturale.

Concret, ANRE a aplicat furnizorilor de energie electrică următoarele amenzi contravenţionale: Electrica Furnizare – 400.000 de lei, E.ON Energie – 400.000 de lei, Hidroelectrica – 90.000 de lei, Tinmar Energy – 60.000 de lei, CEZ Vânzare – 20.000 de lei.

Nici furnizorii de gaze nu au scăpat

Și furnizorii de gaze și-au încălcat mai multe obligaţii. Drept consecință, ANRE a aplicat furnizorilor de gaze naturale mai multe amenzi.
Pentru Engie – 400.000 de lei, E.ON Energie – 400.000 de lei, Energie Gas & Power – 100.000 de lei.

O altă acţiune de control, în domeniul gazelor naturale, a fost finalizată de ANRE la CEZ Vânzare, prin care a fost verificată respectarea obligaţiei de returnare către clientului final, în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii cu decontul final, a sumei datorate, în situaţia în care decontul final de lichidare conţine un sold negativ.

În urma finalizării acestei acţiuni de control, s-au constatat încălcări ale obligaţiei legale verificate, în sensul depăşirii termenului legal, societatea CEZ Vânzare fiind sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 240.000 lei.

La societatea Euro Seven Industry, prin care ANRE a constatat neîndeplinirea măsurilor dispuse printr-un proces verbal de constatare şi sancţionare aplicat în perioada anterioară, aplicându-se amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei, pentru facturarea clienţilor finali, în mod greşit, a costurilor generate de dezechilibrele zilnice şi de depăşirea capacităţii de transport.

Mai mult, ANRE a mai dispus societăţii ca, în termen de 45 de zile de la data comunicării procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, să restituie clienţilor finali din portofoliu, sumele de bani facturate şi încasate în mod nejustificat.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...