Enel, amendată pentru că nu a aplicat legea privind compensarea facturilor la gaze. Sancțiunea e uriașă

Badea Violeta 17.01.2022, 16:02
Enel, amendată pentru că nu a aplicat legea privind compensarea facturilor la gaze. Sancțiunea e uriașă

S-a făcut dreptate pentru miile de români care s-au trezit cu facturi uriașe la gaze! După controalele efectuate  de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Enel a fost sancționată cu o sumă uriașă pentru că nu a aplicat legea privind compensarea facturilor. Iată la cât se ridică amenda primită de acest furnizor!

ANRE a amendat Enel pentru că nu a compensat prețul la gaze

Mai bine de un milion de români au avut surpriza neplăcută de a se trezi cu facturi greșite la gaze și curent. Aceștia nu au beneficiat nici de compensarea, nici de plafonarea prevăzute de lege. Astfel, ANRE a efectuat câteva controale la societăţile Enel Energie şi Enel Energie Muntenia.

În urma verificărilor, autoritățile au găsit mai multe nereguli. Mai exact, aceste socități se pare că au emis facturi aferente consumului de energie electrică pentru luna noiembrie 2021 conţinând schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.

În ceea ce priveşte domeniul gazelor naturale, Enel nu ar fi ținut cont de schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021. Tocmai din acest motiv, clienților li s-au emis facturi uriașe la utilități.

Enel a fost amendata de ANRE
Enel a fost amendata de ANRE

Ce sancțiune a primit Enel după ce a emis facturile greșit

În urma celor precizate mai sus, Enel a fost amendată de către ANRE cu suma de 400.000 de lei, pentru nerespectarea legii privind compensarea și plafonarea facturilor la gaze. Astfel, Enel Energie a primit o sancțiune de 200.000 lei şi Enel Energie Muntenia a primit 200.000 lei.

De asemenea, autoritățile au anunțat că vor fi dispuse măsuri pentru restabilirea legalităţii în sensul facturării consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 şi aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia.

ANRE a mai precizat că vor continua și în perioada următoare acțiunile de control demarate la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale.

„Pe măsură ce vor fi finalizate şi celelalte acţiuni de control având ca tematică aplicarea schemei de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, concluziile şi eventualele sancţiuni şi măsuri aplicate vor fi făcute publice.”, au transmis reprezentanții ANRE.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat zilele trecute că societățile care au emis facturile fără a aplica legislația existentă vor fi obligate să le refacă, fără a emite penalități sau a debranșa consumatorii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...